- Det er ikke slik at man vedder med banken om hvem som har rett.

Seniorøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i meglerhuset First Securities er uenig med sentralbanksjef Øystein Olsen, som mener at fastrente i praksis betyr at man inngår et veddemål med banken.

Norges nye sentralbanksjef vil i motsetning til sin forgjenger Svein Gjedrem ikke anbefale nordmenn å inngå fastrenteavtaler.

- Jeg vil ikke gi noe generelt råd om å binde renten. Det blir det samme som å vedde med banken din om hvem som har rett. De tilbyr å binde renten din, fordi de regner med å tjene penger på det, sa Olsen til VG i forrige uke.

Wilhelmsen mener dette er en feilaktig fremstilling av fastrenteavtaler med bankene.

- Det er ikke slik det fungerer, sier First-økonomen.

Banken tjener penger uansett
Han peker på at banken uansett tjener penger, uavhengig om man velger fast eller flytende rente.

- Og det er ikke slik at hvis banken tjener penger, så taper du, sier Wilhelmsen.

Dersom banken din tilbyr deg et fastrentelån i for eksempel fem år, vil den kunne finansiere dette utlånet med et fastrentelån i markedet med like lang løpetid. Samtidig vil banken kreve en margin over renten den får på fastrentelånet i markedet, slik at den er sikret å tjene penger.

- Banken vil tjene penger på lånet, og det kan godt hende at også du som kunde vil tjene penger på det, sier Wilhelmsen.

Den eneste måten banken i praksis kan tape penger på, vil være dersom den krever en lavere margin for lån med fast rente enn for lån med flytende rente.

Hvorfor flytende rente?
Kun én prosent av norske husholdninger har bundet boligrenten i mer enn fem år. 91 prosent av oss har flytende rente.

I dag ligger det beste tilbudet på flytende boliglånsrente på rundt 3,15 prosent. Beste fastrente med fem års binding ligger på rundt 4,55 prosent.

<b><a href="http://www.dn.no/kalkulator/article1638340.ece">Finn beste boliglån - fast rente</a></b>

Wilhelmsen mener det er flere gode argumenter for å vurdere fast opp mot flytende rente. Man kan for eksempel snu på problemstillingen og spørre seg om hvorfor man velger å ha renten flytende i stedet for fast.

- Det er akkurat like spekulativt å ha flytende som fast rente. Hvis du velger å ha flytende rente, så må det være slik at du venter at renten kommer til å utvikle seg akkurat slik som markedet priser inn at utviklingen vil bli, eller eventuelt at renten blir lavere enn det som prises inn i markedet, sier Wilhelmsen.

- Hvis man tror det, kan det være fornuftig å ha flytende rente. Spesielt dersom du samtidig har så god økonomi at du ikke trenger å sikre deg mot tidvis høy flytende rente, legger han til.

Les mer:
- Skremt over mytene rundt fastrentelån

<b>- Vi er svært sårbare</b>

Forsikring
Dersom du tror at renten kan stige mer enn det som er priset inn i markedet, kan det være fornuftig å ha fastrente, mener seniorøkonomen.

Han peker i tillegg på at fastrente vil gi forutsigbarhet for hvor stor rentekostnad du får på lånet og at du dermed forsikrer deg mot en kraftig renteoppgang. Sentralbanksjef Øystein Olsen pekte også på dette argumentet i intervjuet med VG.

- Dersom du har en økonomi som ikke tåler veldig høy rente, kan det være et argument for å ha deler eller hele lånet ditt i fast rente, sier Wilhelmsen.

Statistisk sentralbyrå, som kom med oppdaterte prognoser i forrige uke, tror bankenes flytende boliglånsrenter kan stige til over syv prosent i 2014.

Les mer: SSB spår lånerente på 7,5 prosent i 2014

Må kanskje betale premie
Ifjor sommer gikk Wilhelmsen ut med en klar anbefaling om å vurdere fastrente. Siden den tid har både fem- og tiårsrenten i markedet steget markert. Tiårsrenten er i dag nærmere ett prosentpoeng høyere enn den var ifjor sommer. Wilhelmsen har derfor ikke en like klar anbefaling i dag.

- Det er blitt dyrere å binde renten og det er ikke like åpenbart at det er et gunstig tidspunkt nå, sier Wilhelmsen.

- Men rentenivåene er fortsatt ganske lave og du har derfor mulighet til å ta forsikringen. Men du kan risikere å måtte betale en forsikringspremie. Noe som kan være en fornuftig strategi i seg selv, men det er ikke sikkert at du vil tjene penger på det, legger han til.

Les også:

Et mysterium at ikke flere binder renten
Slik blir du fastrentespekulant

DN.no/kalkulator:
Sjekk hvor mye du kan låne
Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt


<b><a href="http://www.dn.no/kalkulator/article1638340.ece">Finn beste boliglån - fast rente</a></b>
<b>Finn beste boliglån - flytende rente</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.