Verdens finansmarkeder har i stor grad vært preget av en formidabel gjeninhenting i 2009. Til neste år blir det vanskeligere, spår Danske Bank i en fersk oppdatering.
- Veksten vil bli mer grumsete og noe av hjelpen til det finansielle systemet vil bli avviklet. Det vil skape usikkerhet om hvordan systemet vil reagere, skriver sjefanalytiker Allan von Mehren i oppdateringen fra Danske Bank.
Den danske eksperten har derfor sett på fem ulike faktorer som vil være med på å prege de globale markedene i 2010.
Les også: 2010: Sjokk-spådommene
1. Det sykliske drivkraften når toppen
Ifølge von Mehren har risikofylte aksjer generelt fremgang når veksten er i sin tidlige og normalt hurtigste oppgangsfase.
- Siden det samtidig med den raske bedringen i år har vært store kostnadsbesparelser, har inntjeningen vært i et "sweet spot". Men mye av drivstoffet som driver bedringen er av midlertidig karakter. Den viktigste faktoren er lagersyklusen, men finanspolitiske stimuli og drivkraften fra Asia vil også avta i 2010, mener von Mehren.
Danske Bank venter at veksten topper seg i første kvartal til neste år og at den globale veksten setter seg litt i resten av året.
- Siden retningen for veksten ofte er like viktig for tilliten som nivået, betyr det at det vil være mindre støtte til aksjemarkedene, spesielt fordi aksjene har nådd mer fair nivåer etter den kraftige vendingen i år, mener sjefanalytikeren.
2. Holdbarheten i oppsvinget
Von Mehren mener holdbarheten blir helt sentralt for utviklingen i 2010. Han mener vi for tiden befinner oss i en positiv spiral, hvor en global bedring har sørget for økt tillit i finansmarkedene. Det har i sin tur ført til større planlagte investeringer og færre store runder med nedbemanninger.
Von Mehren mener vi derfor står foran et kritisk punkt i den positive spiralen.
- Det må til et skridt fra jobbreduksjon til jobbvekst for å få forbrukerne tilbake på riktig spor. Hvis det skjer vil det utløse flere investeringer hos bedriftene og øke behovet for gjenoppbyggingen av lagrene. Den positive spiralen fortsetter, konstaterer sjefanalytikeren.
Von Mehren tror på positiv utvikling i sysselsettingen allerede i begynnelsen av 2010 og nå 200.000 til 250.000 i midten av 201.
3. Pengepolitisk exit
Danske Bank-analytikeren mener mange verdipapirer har hatt stor hjelp av myndighetenes mange krisetiltak og viser til blant annet statspaprirer med lav rating i eurosonen og i Øst-Europa. Disse vil få mindre støtte det kommende året, mener von Mehren.
- Likviditetsmessige tiltak vil bli gradvis utfaset, slik ECB og Fed allerede har skissert. Men likviditeten vil fortsatt være rikelig i første halvdel av 2010, mener sjefanalytikeren.
Når det gjelder renteutviklingen tror von Mehren at den europeiske sentralbanken vil heve renten i august, mens den amerikanske sentralbanken Federal Reserve følger opp ved utgangen av 2010.
- ECB hever renten først fordi eurosonen har et mindre uutnyttet potensiale og fordi ECB er mer bekymret for å oppmuntre til nye bobler, mener von Mehren.
I rentemarkedet prises det imidlertid inn renteoppgang i både eurosonen og i USA i september.
4. Mur av penger og jakten på avkastning
2009 har vært preget av svært mye penger til investeringer.
- Oppkjøpsprogrammene fra Fed og andre sentralbanker stopper i 2010. Vi forventer dessuten at nedge#229en i privat sektor avtar, i takt med at investeringsveksten og boligetterspørselen tiltar. Selv om det vil være masser av penger i systemet, vil det være mindre enn i 2010. Det vil legge et visst oppadgående press på obligasjonsrentene og også gi mindre støtte til risikofylte aktiva, mener sjefanalytikeren.
- Men når det er sagt, er det fortsatt veldig mye penger som skal finne et hjem og "jakten på avkastning" vender tiltake etter at rentene har kommet langt ned. Carry-trade vil trolig være dominerende en tid fremover og gi støtte til risikofyldte aktiva generelt, ikke minst kreditt av høy kvalitet, mener von Mehren.
5. Tapene absorberes av bankene
Mot slutten av 2009 har vi fått flere bekreftelser på at hendelsesrisikoen fortsatt er tilstede, blant annet fra Dubai og Hellas. Og det er fortsatt stor usikkerhet om hvor store tap som fortsatt ikke er tatt av bankene.
Ifølge von Mehren knytter det seg størst usikkerhet til nedskrivninger på utlån i Sentral- og Øst-Europa og til utlån til næringseiendom i både USA og Europa.
- Utviklingen vil få betydning på to måter. For det første vil den naturligvis påvirke markedets stabilitet. For mange negative begivenheter kan få tilliten til å vakle og føre til en negativ spiral i aksjemarkedene, med negative smitteeffekter på realøkonomien.
- For det andre vil den påvirke kredittvilkårene i bankene. Jo lengre tid det er risiko for store nedskrivninger på utlån, jo lengre vil det gå før bankene lemper på kredittvilkårene igjen, mener von Mehren.
Usikkerhet
I sitt hovedscenario har ikke Danske Bank nye overraskelser som systemet ikke kan klare.
- Men dette er et område som er preget av stor usikkerhet og som krever nøye overvåkning, konstaterer sjefanalytikeren.
I tillegg til de fem nevnte faktorene mener von Mehren at det også er flere andre som kan få innvirkning i 2010. Blant dem er finanspolitisk holdbarhet og exit, innstramming av finansielle reguleringer og alt som dette innebærer.
- Det er mengder av usikkerhetsfaktorer der ute, og 2010 tegner til å bli et enda et utfordrende og interessant år. Hell og lykke! avslutter den danske sjefanalytikeren.
Les også:
- Børsen opp 18 % i 2010
- Fra annus horribilis til annus hurrabilis
<b>Tror verden ender i krig og total finanskollaps</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.