Tre dager etter at det kraftige jordskjelvet og den påfølgende tsunamien rammet Japan, er det fortsatt stor usikkerhet rundt hvordan landet skal reise seg fra krisen. Japanske myndigheter retter nå først og fremst oppmerksomheten mot redningsarbeidet.
Men i tillegg til usikkerheten rundt selve katastrofen, spør mange seg om hvordan økonomien vil klare seg etter de enorme ødeleggelsene.
Toppsjef Mohamed El-Erian i verdens største obligasjonsfond Pimco, mener tidligere katastrofer har vist at Japans økonomiske utsikter i hovedsak vil bli dominert av fem faktorer.
Et rikt land
I et innlegg i Financial Times mandag peker El-Erian på utfordringene som venter:
* Japans økonomiske vekstrate vil umiddelbart falle i tiden etter naturkatastrofen, før den øker bratt på grunn av aktivitet knyttet til gjenoppbygningen.
* Forstyrrelser i leveranser og tap av varelager vil føre til knapphet og inflasjonen vil derfor midlertidig skyte fart fra veldig lave nivåer.
* Budsjettunderskuddet og den offentlige gjelden vil øke på grunn av tapte inntekter og nødforbruk.
* Sentralbanken vil gjennomføre ytterligere lettelser i pengepolitikken. Gitt renter nær null, vil dette involvere ekstraordinær kreditt- og likviditetsfasiliteter.
* Landet vil oppleve overføringer fra utlandet, blant annet i form av tilbakeførsel av midler som blir holdt i utlandet.
- Japan er et rikt land som vil være i stand til å låne til relativt lave renter. Derfor er det definitivt i stand til å reise seg etter disse forferdelige naturkatastrofene, skriver El-Erian.
Får hjelp
Han peker på at et scenario kan være at landet til tross for de store ødeleggelsene kan oppleve at katastrofen virker som en katalysator for enighet i innenrikspolitikken og en mulighet til å komme ut av to skuffende tiår med svak økonomisk vekst.
- Og det japanske folk er ikke alene i håpet om et raskt økonomisk oppsving. Resten av verden er med dem, skriver El-Erian.
Han peker på at resten av verden først og fremst er interessert i å hjelpe på grunn av medfølelse med det japanske folket.
- Likevel er det element av egeninteresse. Japan er blant de største økonomiene i verden, det spiller en viktig rolle i global handel og internasjonale kapitalstrømmer, og landets stemme har stor innflytelse i multilaterale diskusjoner, påpeker El-Erian.
Les også:
Soloppgang på kjernekraft-frykt
VIDEO:
Katastrofe-stemning på Tokyo-børsen
VIDEO:
- En tung byrde for japansk økonomi
Børsen preges av katastrofe-fallet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.