I Stortingets spørretime i dag sa stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen, som er finanspolitisk talsmann for Frp, at søknadsbunken til Husbankens startlån har økt med formidable 30 prosent siden nyttår.

Han er sikker på at den økte pågangen kommer som følge av at Finanstilsynet har strammet inn bankenes muligheter til å fullfinansiere boligkjøp.

Fra 1. desember ifjor har retningslinjene vært at boligsøkere må ha 15 prosent egenkapital. I dag spurte Solvik-Olsen finansminister Sigbjørn Johnsen om bankene og kommunene skal gjøre separate forsvarlighetsvurderinger for hver enkelt søker startlån-søker, og om kommunene har denne kompetansen.

Frp-politikeren mener nemlig at hele poenget med den såkalte 15-prosentregelen undergraves så lenge folk får fullfinansiert boligkjøp ved hjelp av Husbankens startlån.

Les mer: - 15%-regelen undergraves

Finansministeren er uenig:

- Jeg skjønner i grunn poenget, men systemet fungerer godt, slik jeg ser det. Kommunene er underlagt finansloven, noe som betyr at de skal gjøre en forsvarlighetsvurdering av hver enkelt kunde. De har gitt startlån i mange år, så dette vil jeg tro de har kompetanse til å vurdere, sa Sigbjørn Johnsen fra talerstolen i Stortinget.

- Åpner for å fravike kravet
Han peker imidlertid på at startlånet ikke er ment å gå utover de 85 prosentene man ifølge retningslinjene kan få i lån av banken.

- I utgangspunktet skal 85 prosent telle med startlånet, men samtidig åpner retningslinjene for at dette kravet kan fravikes dersom det er gjort en særskilt forsvarlighetsvurdering, sier Johnsen.

Dersom man skal stramme inn kredittilgangen fordi man frykter flere misligholdte lån, så hjelper det lite når de med minst betalingsevne får låne sin egenkapital i Husbanken, har Solvik-Olsen tidligere sagt til DN.no.

Men selv om antall søkere til startlån har økt kraftig siden nyttår, tror ikke Sigbjørn Johnsen dette er noe problem. Han peker på at mange får avslag på søknaden sin.

- Tall fra første halvår 2011 viser at Husbanken ga halvparten av søkerne avslag. 6 av 10 fikk avslag på grunn av manglende betalingsevne - og dette viser at systemet fungerer, opplyste finansministeren fra talerstolen i dag.

Lite tyder så langt på at regelen demper temperaturen i boligmarkedet som helhet: Boligprisveksten fortsetter i februar

Ketil Solvik-Olsen er ikke fornøyd med svaret han fikk fra finansministeren.

 

- Frykter refs fra Finanstilsynet
- Nei, jeg er ikke det. 15-prosentregelen er for rigid, og jeg forstår ikke hvorfor systemet nå må kompliseres ved at man må låne penger fra to kilder i stedet for én. For slik er det blitt, mener Frp-politikeren, og viser til at han har kontaktet en rekke banker og fått dette bekreftet.

- 10-prosentregelen fungerte, men fra nyttår har det nærmest blitt et indirekte forbud mot å gi mer enn 85 prosent lån. Bankene opplyser at de har blitt veldig strenge på å følge dette kravet, for de frykter refs fra Finanstilsynet hvis de ikke retter seg etter reglene, sier Solvik-Olsen til DN.no.

- 15-prosentregelen er ikke hugget i stein, sa Nordeas forbrukerøkonom Christine Warloe til DN.no nylig. Hun innrømmet at det finnes flere smutthull unge på boligjakt kan benytte seg av.

- Men min ringerunde til bankene viste at de svært sjelden gir mer enn 85 prosent i lån nå. Og da må lånesøkerne gå til Husbanken for å låne mer penger, bemerker Solvik-Olsen.

- Sigbjørn Johnsen opplyser at mange får avslag på søknaden sin?

- Det er ikke dét det handler om. Det er hele prinsippet. Får de ikke lån hos Husbanken, vil de ta opp andre - og mye dyrere - lån, enten forbrukslån eller kredittkortgjeld for å dekke egenkapitalkravet. Alternativet er å bli tvunget til å bo hjemme hos mor og far et par år til eller bli "tvangskollektivisert" sammen med andre i samme situasjon. Ja, jeg vil si at Johnsen "tvangskollektiviserer" folk, sier Frp-politikeren.

- Må ta grep
- Nå må finansministeren ta grep, for det blir helt feil å overlate boligpolitikken til Finanstilsynet, legger han til.

Mange tror det nye kravet om 15 prosent egenkapital ved boligkjøp vil holde dem ute av boligmarkedet eller gjøre det vanskelig for dem å kjøpe seg bolig, viser siste utgave av spørreundersøkelsen Boligmeteret, som Prognosesenteret utarbeider for Eiendomsmegler 1.

160.000 husholdninger sier at regelen hindrer dem i å kjøpe bolig, og 430.000 husholdninger sier kravet gjør det vanskelig for dem å kjøpe bolig.

Les også:
- Som ran på åpen gate

- Vil ha størst utslag for leilighetskjøpere

Førkrakk-temperatur i boligmarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.