Økokrims korrupsjonssiktelse av det delvis statseide gjødselsselskapet Yara International torsdag morgen føyer seg inn i rekken av korrupsjonssiktelser i statsdominerte selskaper.

Les også: Økokrim sikter Yara for korrupsjon

I både i Statoil og Hydro har det blitt avdekket lignende forhold, der selskapene har betalt bestikkelser til lokale konsulenter.

- Jeg tror ikke at dette er typisk for statlige bedrifter, men noe som mange private bedrifter også rammes av. Vi har noen statlige bedrifter som er veldig internasjonale, og som opererer i veldig mange land. De kommer i ganske krevende situasjoner, sier næringsminister Trond Giske til DN.no.

Det er Nærings- og Handelsdepartementet som er den formelle eieren av statens aksjepost i Yara.

Bør være nulltoleranse
Giske peker på at det er desto viktigere at man har et høyt etisk nivå, og at man i alle selskapene jobber med verdigrunnlaget.

- Man må være tydelige på at det er nulltoleranse på korrupsjon, og for å operere i grenseland eller i en gråsone. Dette er noe vi har undersøkt enda sterkere i eierskapsmeldingen, sier Giske.

- Hvordan jobber Staten som eier mot denne typen hendelser?

- Gjennom generalforsamlingen og forventningen om at selskapet skal ha ha verdiplattformer og etiske retningslinjer, sier han, og fortsetter:

- Man må skape en kultur som hindrer disse tingene, uten at det er en 100 prosent garanti mot brodne kar i et system med mange tusen ansatte.

Blir tvunget til å gjøre valg
- Er det uunngåelig at slike ting skjer når man opererer i høykorrupsjonsland?

- Nei. Men jeg tror det er uunngåelig å at man havner i situasjoner der man blir tvunget til å gjøre valg. Det å ha det i ryggmargen gjør det lettere å ta valg som følger de etiske retningslinjene.

Flere korrupsjonssaker
Statoil innrømmet i 2004 korrupsjon i den såkalte "Horton-saken" som daterte seg tilbake til 2002. Selskapet inngikk en tiårig rådgivningsavtale med Horton Investments til en verdi av 115 millioner kroner. Reell motpart skal ha vært eks-presidentsønn Mehdi Hashemim, som ledet et datterselskap av statsoljeselskapet Nioc.

Få måneder etter at rådgivningsavtalen var inngått, fikk Statoil operatøransvar for utbygging av deler av gassfeltet South Pars i Iran. Statoil inngikk opprinnelig avtale om å betale 15,2 millioner dollar i bestikkelser. Avtalen var godkjent av Statoil-sjef Olav Fjell.

Les også: Statoil innrømmer korrupsjon

- En trist dag
Oljeselskapet fikk nok en korrupsjonssak i hendene i 2008. Statoil hadde nettopp kjøpt opp Hydro da det ble kjent at millioner av dollar ble utbetalt av sistnevnte som bestikkelser til en agent i Libya. En granskningsrapport slo fast at Hydro på begynnelsen av 2000-tallet flere ganger gjorde tvilsomme overføringer til såvel konsulenter med tilknytning til myndighetene og direkte til offentlig ansatte personer i oljeselskapet NOC i Libya.

Rapporten førte til at to av Helge Lunds nærmeste medarbeidere, Tore Torvund og Morten Ruud, måtte gå fra sine stillinger på dagen.

- Dette er en trist dag. Jeg har lyst til å si at dette er en av de vanskeligste enkeltsakene jeg har stått overfor som leder. Bare dager før vi skulle etablere StatoilHydro ble vi kjent med at det kunne være forhold knyttet til Hydros engasjement i Libya som kunne være i strid med norsk lov, sa Statoil-sjef Helge Lund.

Les også: - Vanskeligste tid jeg har opplevd

Ledende på etikk
Giske frykter ikke at korrupsjonsavsløringene i statlige bedrifter bare vil fortsette de neste årene.

- Jeg har ikke noen konkret grunn til å tro det, men det er ikke noe vi skal utelukke. Vi har virksomheter som operer i mange land med mange ansatte. Men jeg føler meg veldig trygg på at en nulltoleranse er forankret i ledelsen i de statseide selskapene, sier han.

- Er det en ukultur i norske selskaper?

- Nei, tvert imot. Jeg mener at norske bedrifter, både statlige og private, er ledende når det gjelder etikk.

- Hvem har ansvaret når slike ting skjer?

- Det er styret og ledelsen. Men selv ikke styret og ledelsen kan ha oversikt over alt. Hvis enkeltansatte gjør kriminelle handlinger kan ikke alltid styret holdes ansvarlig, men styret har ansvaret for å gjøre alt det kan for å skape kultur og retningslinjer.

Les også:

<b>StatoilHydro-topper ut på dagen</b>

<b>Pinlig dag for Reiten</b>

<b>Helge Lund får "barnevakt"</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.