USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan har fått sin del av skylden for finanskrisen for sin aggressive rentepolitikk.

Nå heller Greenspan malurt i begeret til alle som er i ferd med å riste av seg det verste sjokket etter finanskrisen, skriver Dagens Næringsliv.

- Krisen vil skje igjen. Alle finanskriser er ulike, men de har alle én fundamental kilde. Det er menneskets uslukkelige evne til å anta at gode tider alltid vil fortsette, fastslår han i et intervju med BBC.

Les også: - Jeg ble sjokkert

Greenspan mener finanskrisen ville kommet uansett.

- Hadde det ikke vært for problemene med råtne lån, ville noe annet dukket opp før eller siden, sier han.

Dopet markedene
Den nå 83-årige, lenge mytiske Greenspan, var kanskje den personen som hadde mest innflytelse over verdensøkonomien gjennom den lengste sammenhengende oppgangsperioden i moderne tid. Som sjef for den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve - Fed) under fire presidenter, fra 1987 til 2006, var han blant annet sjef for rentepolitikken.

I 2000 fikk han mye kritikk for hyppige renteøkninger, og mange ga ham med det skylden for at it-boblen brast samme år. Like hard kritikk har han fått for lavrentepolitikken etter terrorangrepet 11. september 2001.

Les også: - Sett Greenspan i fengsel

En kritikk som ble målbåret av redaktør Steve Forbes og en rekke kjente økonomer. De mente den lave renten overstimulerte økonomien, noe som førte til en boble. I siste instans finanskrisen som «offisielt» brøt ut 15. september ifjor da Lehman Brothers kollapset.

Avviser
Greenspan avviser imidlertid kontant at han personlig kunne gjort noe for å avverge dagens krise.

- Det var den menneskelige natur. Med mindre noen kan finne en måte å endre den menneskelige natur, vil vi få nye kriser. Men alle vil være forskjellige, fordi det eneste to kriser har felles er den menneskelige natur, sier Greenspan.

Les også: Frykter "katastrofal kollaps" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.