Harvard-professor Kenneth Rogoff tror ikke Hellas blir det siste eurolandet som trenger hjelp fra Det internasjonale pengefondet IMF i denne omgang.
- Det er større sannsynlig for at ytterligere ett land i eurosonen trenger hjelp fra IMF i løpet av de kommende to eller tre årene enn for at det ikke skjer, sier Rogoff i et intervju med Bloomberg News.
- Irland, Spania og Portugal ser mistenkelig sårbare ut, sier Rogoff.
Spår igjen
Rogoff, som tidligere har vært sjeføkonom i IMF, advarte i august 2008 om at den amerikanske økonomien fremdeles sto foran det verste. Samtidig spådde han at én av de store investeringsbankene ville gå overende.
Én måned senere kollapset verdens fjerde største investeringsbank Lehman Brothers, finanskrisen ble et faktum og amerikansk økonomi gikk inn i en av de verste nedturene siden Den store depresjonen på 1930-tallet.
På en konferanse i Tokyo i februar i år tok Rogoff frem krystallkulen igjen og spådde at flere nasjoner vil misligholde sine gjeldsforpliktelser i tiden som kommer.
- I etterkant av bankkriser ser vi ofte en god del tilfeller av statlig mislighold, etter la oss si en toårsperiode. Jeg spår at vi vil det det igjen, sa Rogoff den gangen og viste til at finansmarkedene etter hvert vil drive obilgasjonsrentene høyere for land som Hellas og Portugal.
Les mer: - Det vil skje igjen
Så langt har han hatt rett. Den siste uken har rentene på gresk statsgjeld gått i været, foreløpig uten at nasjonen har misligholdt gjelden. Men fredag måtte Hellas' statsminister George Papandreou be EU og IMF om å aktivere en kriselånspakke på tilsammen 45 milliarder euro. Landets gjeldsproblemer har fortont seg som nærmest uoverkommelige uten krisehjelp etter de kraftige markedsreaksjonene.
Mer krisehjelp
Samtidig er frykten i ferd med å spre seg til andre gjeldstyngede nasjoner i Europa. Rogoff venter at IMF etter hvert kommer opp med mer enn de 15 milliarder euroene som så langt ligger i kriselånspakken til Hellas.
- Det står mye på spill for Europa, som ønsker å unngå en smitteeffekt, sier Harvard-professoren.
Les også: Konkursfrykten øker
En mulig spredning til Spania kan bety langt mer alvorlige konsekvenser for hele Europa ettersom den spanse økonomien er rundt fire ganger så stor som den greske.
Etter at de greske rentene har gått i været de siste dagene har effekten allerede begynt å bli godt merkbar i andre europeiske nasjoner. Statsrentene i Portugal, Irland og Spania steg markert i løpet av dagen i dag.
- Jeg sier ikke at de må ha hjelp fra IMF, men det er mulig. Det er vanskelig å si, siden så mye avhenger av politisk vilje og tallene, sier Rogoff.
Mer om situasjonen i Hellas:
<b>Hellas lover flere kutt</b>
<b>- Dere kommer til å miste skjorten</b>
<b>Hellas ber om umiddelbar hjelp</b>
<b>- Ikke nok penger</b>
De største underskuddene i 2009
(2008-tall i parantes)
(Kilde: Eurostat)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.