Flere nyhetsbyråer har denne uken rapportert om anonyme meldinger på internett, e-post og teksmeldinger som oppfordrer til opprør mot det sittende regjeringspartiet i den oljerike nasjonen Angola på Afrikas vestkyst.

Angola er en av verdens største oljeeksportører, og eksporterer mer olje til Kina enn Saudi-Arabia gjør.

Sender folk hjem fra plattformene
Ifølge meldingene planlegges det demonstrasjoner i hovedstaden Luanda og flere andre angolanske byer natt til mandag. Målet skal være å fjerne landets sittende president, Jose Eduardo dos Santos, fra makten. Demonstrasjonene skal være inspirert av opprørene i Tunisia og Egypt.

En representant for et norsk selskap i Angola forteller til DN.no at flere av de store internasjonale oljeprodusentene i landet nå sender nøkkelpersonell hjem, i frykt for de varslede opprørene som skal finne sted i helgen.

- Vi vet at Total har sendt ledende, internasjonalt personale ut av landet, sier den norske arbeideren til DN.no, og legger til at et annet selskap skal ha gjort det samme, mens et annet stort, internasjonalt oljeselskap vurderer å gjøre det samme.

Han forteller at selskapet har fått flere advarsler fra folk som kjenner regionen og jobber i regionen, om at det kan bli et blodbad. Ryktene skal gå på at opprørerne planlegger å ta oljeinnstallasjoner, flyplasser og hoteller. Angola er et av verdens mest korrupte land.

Pressetalskvinne Phenelope Semavoine i Total avviser at selskapet har sendt personale ut av landet:

- Dette har jeg ikke hørt noe om, og jeg ville visst det hvis det hadde skjedd. Da ville organisasjonen vært satt i kriseberedskap, sier hun til DN.no.

Statoil følger nøye med
Statoil har vært til stede i Angola i 20 år. Selskapet er partner i åtte produserende felt utenfor kysten av landet. Feltene står for 180.000 fat av Statoils daglige egenproduksjon. Denne produksjonen sto for 37 prosent av selskapets totale produksjon utenfor Norge i 2009.

Bård Glad Pedersen, som er Statoils pressekontakt for Statoils internasjonale utvikling og produksjon, sier til DN.no at selskapet følger utviklingen i Angola nøye, men at det så langt ikke er iverksatt tiltak.

- Overalt hvor vi har kontorer har vi gode beredskapsplaner og godt gjennomarbeidet planverk. Selvsagt følger vi godt med der det har vært uro, er uro, eller er tilløp til uro. Og vi følger situasjonen løpende og vurderer hvilke sikkerhetstiltak som er nødvendig, sier Glad Pedersen.

- Sikkerheten til våre medarbeidere og kolleger er alltid vår førsteprioritet. Slik situasjonen er nå har vi normal virksomhet i Angola og har ikke gjennomført noen evakuering derifra. Men selvsagt følger vi løpende utviklingen der og andre steder for å vurdere hva som er nødvendig for å ivareta sikkerheten til våre medarbeidere, legger han til.

Ingen evakuering - ennå
- Ser dere tegn til økende uro i Angola?

- Vi kommenterer ikke hvordan vi til enhver tid vurderer situasjonen, utover det at vi selvsagt følger nøye med og løpende iverksetter de tiltak vi mener er nødvendig for å sikre medarbeideres sikkerhet.

- Men så langt har dere ikke gjennomført tiltak?

- Så langt har vi normal aktivitet ved vårt kontor og vi har ikke gjennomført noen evakuering. Men det er et sett av tiltak som kan vurderes å iverksettes dersom situasjonen tilsier det. Våre medarbeidere og kollegaers sikkerhet er helt klart vår viktigste prioritet i situasjoner med uro, sier Glad Pedersen.

Også Seadrill følger situasjonen i Angola, men Alf C. Thorkildsen har ingen planer om å trekke ut ansatte, og vil ikke dramatisere.

- Vi følger opp utestasjonene våre kontinuerlig. Vi er der olje produseres og der er det ofte risiko, sier han.

- Har situasjonen endret seg i Angola de siste dagene?

- Ikke for våre folk, sier Thorkildsen.

- Europeisk støtte
Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg News skal regjeringspartiet i Angola ha uttalt at flere europeiske nasjoner støtter kravene om at president Jose Eduardo dos Santos må gå av.

Nyhetsbyrået viser til rapporter fra Radio Nacinal de Angola, som siterer Bento Bento, regionssekretær for regjeringspartiet Popular Movement for Liberation of Angola i Luanda.

Uttalelsen fra Bento kom etter rapporter om anonyme uttalelser som har sirkulert i form av internett-meldinger, tekstmeldinger og e-poster som oppfordrer angolanere til å demonstrere mot dos Santos i demonstrasjoner natt til 7. mars.

Dos santos har hatt makten i den oljerike nasjonen siden 1979.

Inspirert av opprør
Ifølge nyhetsbyrået AFP skal de planlagte protestene være inspirert av opprøret i Tunisia og Egypt.

Ifølge byrået melder statlige medier at regjeringspartiet er i ferd med å organisere motdemonstrasjoner i løpet av helgen.

Det største opposisjonspartiet i Angola, National Union for the Total Independence of Angloa (UNITA), har uttalt at det ikke kommer til å delta i demonstrasjoner, men at det støtter bevegelsen.

- Vi oppmuntrer til og støtter alle forsøk på arbeid for demokrati som er innenfor grunnloven, men vi vil ikke være til stede på demonstrasjonene siden vi ikke vet hvem som organsiserer dem, sier UNITA- og parlamentsmedlem Alcides Sakala til AFP.

Les også: Angola-forventninger i Statoil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.