- Folk er vettskremte. De leser i avisen hver dag om den greske krisen, den spanske krisen og run på bankene.

Forvalter Jan Petter Sissener, som har 30 års erf#229 i finansbransjen, skal egentlig snakke om hvorfor han vil hente inn mer penger til investeringsselskapet Sissener Sirius. Etter tre år er det opprinnelige mandatet i ferd med å løpe ut. Nå vil han gyve løs på tre nye år. Mange av investorene er med videre. Men når finansverdenen tilsynelatende er i ferd med å ramle sammen, egentlig ikke så store forhåpninger om at det kommer inn så mye nye penger denne gangen.

- Nei, det er tungt. Det vil jeg ikke legge skjul på. Folk er skeptiske til markedet, nesten livredde, sier Sissener.

Han tror likevel at at politikerne til slutt kommer frem til en løsning og at det dermed oppstår nye muligheter i markedet.

- Man må gi folk ro i sjelen og få dem til å bruke penger igjen. Nå er det ingen i Sør-Europa som bruker penger. De tør ikke - spesielt ikke så lenge eiendomsprisene faller og man er usikre på jobbsituasjonen i morgen. De investerer ikke penger heller. Nå er alt så svart og da kan det virkelig gå til helvete. Dog er det viktig å huske at det er før daggry at natten er som mørkest.

Blir med videre
Da han startet Sissener Sirius tilbake i 2009 fikk han inn nærmere 300 millioner kroner til forvaltning. Rundt 50 av dem var hans egne. Etter tre år har forvaltningskapitalen vokst til 400 millioner. Halvparten av pengene, tre fjerdedeler av investorene blir med videre.

- Må dere ha inn penger?

- Nei, men vi vil gjerne ha mer til forvaltning. Men det ligger 200 millioner kroner i bunn som vi vet er med videre. Det trenger vi ikke å bekymre oss over, sier Sissener.

I juni 2009 la han hodet på blokken. Investeringsselskapet skulle gi 40 prosent avkastning over tre år. To måneder før mandatet utløper viste fasiten en avkastning på 36,5 prosent. Og det var ved utgangen av april - før stemningen på nytt surnet fullstendig i finansmarkedene.

Venter på den store smellen
Nå går han i likhet med store deler av finansverdenen med et håp om at det snart kommer en løsning på gjeldskrisen i Europa.

- Er det vei ut av uføret? Ja, klart det. Det er alltid en vei ut av uføret. Verden er dynamisk og den vet å tilpasse seg alle nye forhold. Også i Europa. Jeg tror det blir en løsning til slutt. Spørsmålet er hvor smertefull veien dit skal være, sier Sissener.

- Det er kanskje som i et livsfarlig trafikkryss. Det må kanskje en ordentlig smell til før det blir tatt grep, legger han til.

Smellen er kanskje et Hellas som ikke overholder avtalene landet har inngått med kreditorene. At enden på visa blir en eurosone uten Hellas. Og at markedene får visshet om at det foreligger en klar plan på hvordan resten av valutasamarbeidet skal komme seg ut av gjeldsuføret. Kanskje ved at medlemslandene tillater å hente inn penger under felles flagg, såkalte eurobonds.

Og når løsningen kommer - og den snart komme, ifølge Sissener - åpner det seg en rekke nye muligheter. Også for Sissener Sirius. Selskapet har fått utvidet mandatet fra nordiske aksjer og globale energiselskaper til aksjer i hele OECD-området.

- I løpet av løsningen av krisen kommer det til å oppstå vanvittige muligheter i Italia, Hellas og Spania, sier Sissener.

Kutter målet
I tillegg er avkastningsmålet senket fra 25 prosent over tre år. Det opprinnelige målet satt i mars 2009 da børsene nådde den absolutte bunnoteringen etter finanskrisen.

- 40 prosent ble veldig ambisiøst. I mars 2009, da mandatet ble fastsatt mente, vi at det å kjøpe aksjer å plukke penger på gaten. Da vi fikk pengene 11 juni hadde markedet allerede gått snaue 50 prosent. I dag er det ikke bare å plukke penger på gaten, sier Sissener.

Det fikk han smertelig fikk erfare gjennom fjoråret. Da endte investeringsselskapet med et urealisert tap på nesten 100 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

- Vi har klart å vise disse tre årene at når markedet går opp, så tjener vi ordentlig med penger. Så får vi bli litt flinkere til å ikke tape så mye når markedene går ned, sier Sissener.

Les også: Sissener-fond gikk på hundremillionersmell (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.