- En skal være oppmerksom på at boligprisnivået i Norge er svært høyt historisk og sammenlignet med andre land. Hvis det skulle skje noe negativt for norsk økonomi så kan en risikere at boligprisene faller ganske mye, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem til DN.no.
Ingen bobletendens
Den siste uken har både sentralbanksjefen og finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo uttrykt bekymring for den sterke boligprisveksten her til lands. Mandag viste statitistikk fra eiendomsegler- organisasjonene at boligprisene nå er på sitt høyeste nivå noensinne.
Les mer:
Gjedrem:
- Belåningsgraden er urovekkende høy
Skogstad Aamo:
Vil bremse bankenes utlån til bolig
Boliger ble mye dyrere i januar
Gjedrem ser ikke den samme bobletendensen i det norske boligmarkedet i dag som i årene 2006 til 2007 (se video øverst i saken).
Ved gjentatte anledninger de siste årene har han likevel påpekt at høy skattesubsidiering av eide boliger og mye lån til flytende rente bidrar til at aktiviteten og prisene i det norske boligmarkedet svinger mye. Sentralbanksjefen mener nordmenn burde gjøre som danskene, som i langt større grad velger fastrente på lånene sine.
- Det ser ikke ut til at det er politisk vilje til å gjøre noe med skattesubsidieringen. Er det likevel noe politikerne kan gjøre for å få flere over på fastrentelån?
- Nei, det er ikke en sånn enkel politisk beslutning. Det er folks valg, og folk velger jo å ta ganske stor risiko her til lands, konstaterer Gjedrem.
Les mer: - Kan ikke skremme folk over på fastrentelån
Flere vil velge fastrente
Han tror den lave fastrenteandelen kan ha historisk bakgrunn. Norge har vært gjennom en lang periode hvor det alminnelige rentenivået har vært fallende. I den perioden var det lett å komme mindre gunstig ut hvis en binder renten. Det kan komme til å forandre seg, mener sentralbanksjefen.
- Med større stabilitet fremover vil nok forholdene ligge til rette for at flere folk kan velge fastrentelån og vil velge fastrentelån, sier Gjedrem.
Han mener også at norske banker må ta sin del av ansvaret for den lave fastrenteandelen.
- Det er også viktig at bankene utvikler gode tilbud av fastrentelån og legger sjel i å tilby dette. Det har også betydning for bruken av denne låneformen, sier sentralbanksjefen.
Kan svinge mye
- Du peker på at Danmark har en høyere andel fastrentelån. Men boligprisene der har falt mye de siste årene. Vil en høyere fastrenteandel bidra til mindre svingninger i boligprisene?
- Det er slik at det er en tendens til at boligprisene svinger mindre i land hvor det er mye fastrentelån og at de svinger mer i land hvor det er mye flytende rente.
- Det betyr ikke at ikke land hvor det er stort innslag av fastrentelån også kan ha betydelige svingninger i boligprisene, men det ser likevel ut til å være en sammenheng mellom de to, sier Gjedrem.
Les også: Gjedrem får mer kronepine (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.