I valgkampen før årets stortingsvalg tok både Høyre og Senterpartiet til orde for å dele opp oljefondet.
Fondet har vokst i rekordtempo og er i dag på nærmere 5000 milliarder kroner. Snart har staten spart opp én million kroner per nordmann.
Oljefondsjef Yngve Slyngstad mener det i utgangspunktet ikke er noe problemer med å forvalte et så stort fond - til tross for at det norske oljefondet nå trolig er verdens største enkeltinvestor.
- Fondet er like stort, uansett om det er delt i to eller ikke. Og det er mange forvaltere i verden som forvalter mye mer penger enn oss, sier Ynge Slyngstad til DN.no.
Han trekker frem amerikanske Blackrock, som er et av verdens største forvaltningsselskaper. Selskapet har rundt 3600 milliarder dollar under forvaltning for kundene sine. Til sammenligning har Norges Bank Investment Management, som forvalter oljefondet, rundt 750 millioner dollar under forvaltning.
- Du finner investorer som har fem ganger så mye som oss og som sannsynligvis snur porteføljen flere ganger enn oss, sier oljefondsjefen.
Sjokket fra finanskrisen
Han mener derfor at størrelsen på fondet i seg selv ikke er et argument for å splitte det opp. Men han ser samtidig at politikerne kan ha andre begrunnelser for å splitte opp fondet.
- Fondets størrelse er ikke et problem i seg selv. Men det kan være at fondets størrelse har politiske aspekter. Da må det vurderes av de politiske myndighetene, sier Slyngstad.
I de 15 årene siden oppstarten i 1998 har Norges Bank gjennomført store forandringer i hvordan milliardverdiene håndteres. Blant annet har fondet gjort store endringer innen risikohåndteringen.
- Den har utviklet seg mye, men ikke først og fremst på grunn av størrelsen, men heller i stor grad på grunn av alt som skjedde under finanskrisen. Etter 2008 og 2009 måtte vi tenke på risiko og forvaltning av penger på en annen måte. Siden den gang har vi brukt mye mer mennesker, tid og ressurser på risikostyring generelt. Det er mer en konsekvens av det store sjokket fra finanskrisen enn selve størrelsen på fondet, sier Slyngstad.
Les også:
Oljefondet kan tape mer enn et helt statsbudsjett
Høyre åpner for å dele opp oljefondet
Borten Moe vil bruke 450 oljemilliarder på eiendomsfond
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.