Dagens knallsterke oljepris fører til at den norske stat kan få langt høyere oljeinntekter enn ventet.
I statsbudsjettet for 2012 har regjeringen har nemlig lagt til grunn at vi skal få 575 kroner for hvert fat olje i år, men den faktisk oljeprisen nå er langt høyere.
Nå handles oljen til 746 kroner, skriver Kjetil Melkevik i Holberg-fondene i forbindelse med mandagens gjestegraf i Dagens Næringsliv.
- Med dagens oljepris vil dette føre til cirka 100 milliarder i ekstra inntekter til staten bare i år. Penger det og!, skriver Melkevik.
Flere drivere
Det er flere årsaker til at oljeprisen har steget til nivåer langt høyere enn regjeringen så for seg da de la rammene for årets statsbudsjett.
Fallende oljelagre, redusert reservekapasitet hos Opec og spenning rundt situasjonen i Iran har bidratt til å drive oljeprisen til nye høyder, forklarer Melkevik.
- I mange land ergrer man seg over denne utviklingen, men for den norske stat er dette fantastiske nyheter, skriver Melkevik i mandagens DN.
Tilbake på all time high
Fjerde juli 2008 lå oljeprisen på 745 kroner. Det er tidens desidert høyeste pris i norske kroner. Nå ligger vi altså litt foran.
Les også: Oljeprisen mot ny rekord - i Norge og EU
Høyere inntekter enn ventet ifjor
Ifjor ble det satt av 115 milliarder mer til oljefondet enn regjeringen la til grunn da de la frem budsjettet ved årets begynnelse. Årsaken til overskuddet var at skatteinntektene var høyere enn ventet, samtidig som oljeinntektene ble høyere.
Les: - Den viktigste oppgaven min blir å følge godt med
Regjeringen legger opp til å bruke 122,2 milliarder kroner oljekroner i statsbudsjettet for 2012. Dette er 2,4 milliarder kroner under den såkalte handlingsregelen, som sier at inntil fire prosent av verdien av oljefondet ved inngangen til året kan brukes i statsbudsjettet.
Bruken av oljeinntekter øker reelt med 9,9 milliarder 2012-kroner fra 2011 til 2012.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.