- For en kandidat i den amerikanske flåtens spesialstyrke Navy Seal er den skjellsettende begivenheten i basisutdannelsen fem og en halv dag med brutal, kald, våt og nesten søvnløs trening kalt "hell week". Selv om det mildest talt ikke er sammenlignbart, blir den kommende uken også litt av en utholdenhetsprøve for risikoaverse investorer.

Det skriver Danske Markets i en oppdatering. For uken som starter imorgen kan bli en av de viktigste hittil i år i markedssammenheng.

I USA er den kommende uken tettpakket med økonomiske nøkkeltall og begivenheter, mens det i tillegg er møter i den europeiske og britiske sentralbanken.

Plask eller drypp?
Aller viktigst er møtet i den amerikanske sentralbanken Fed, der Fed mest sannsynlig setter igang med nye, kvantitative lettelser. Det er knyttet stor spenning til hvor mye penger Fed kommer til å bruke på statsobligasjoner.

- Blir det snakk om kjøp i form av et plask eller små drypp, spør Danske Markets.

De fleste spådommene ligger nå rundt 500 til 1.000 milliarder dollar.

Et oppslag i Wall Street Journal onsdag gjorde imidlertid sitt til å dempe forventningene knyttet til hjelpepakken, da de skrev at statsobligasjonskjøpene kun kommer til å være på "noen hundre milliarder dollar".

Danske Markets tror at dollaren kommer til å bli svekket uansett hvor store kjøp som annonseres.

- Ryggmargsrefleksen når Fed annonserer nye kvantitative lettelser vil være lavere renter, høyere aksjekurser og en lavere dollar, skriver Danske.

Vanskeligere med streng regulering
I tillegg er det også mye spenning knyttet til det amerikanske mellomvalget 2. november. Investorene tror at republikanerne kommer til å vinne tilbake kontroll over representantenes hus neste uke. Markedsaktørene har trodd at dette kan drive markedene videre.

- Det er vanskelig å si noe sikkert om konsekvensene av at republikanerne får mer makt i Kongressen for de kommende to års politiske beslutninger. Samlet sett tror vi at det blir vanskeligere å implementere en meget streng regulering av den finansielle sektoren, at bedriftsbeskatningen neppe blir satt opp og at det blir vanskelig å få på plass en avtale om ny finanspolitisk stimuli, skriver Danske Markets i en oppdatering.

Når det er sagt tror Danske at Kongressen kommer til å bestemme seg for å forlenge skattelettelsene som Bush-regjeringen gjennomførte i 2001 og 2003, som løper ut i januar 2011.

- Med en 'divided government' som er det sansynlige utfallet av mellomvalget, er det naturlig å spørre om det kan påvirke risikoappetitten hos investorene. Et 'divided government' kan komplisere den politiske situasjonen, og Kongressens sammensetning kan påvirke investorernes forventninger til både finanspolitikken og eventuelle lovgivningsmessige tiltak.

Les også: Kan knekke hele oppturen

<b>- Hva tror dere om QE2?</b>

<b>Fire tusen mrd. dollar for løfte USA</b>

<b>- Slutten på et 30 år langt bullmarked</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.