Olje- og energidepartementet utlyste i dag 21. konsesjonsrunde på norsk sokkel. Til tross for store innvendinger fra fagetatene ble 94 av 100 foreslåtte blokker lyst ut. Årsaken til at seks blokker var tatt ut, var ikke miljøfaglige råd fra norske etater, men ulykken i Mexicogulfen.

Olje og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) startet sin presentasjon med å redegjøre for Norges behov for å finne nye olje- og gassforekomster, etter hvert som reservene i eksisterende funn blir mindre og mindre.

- Siste store funn var Ormen og det var på 90-tallet. Vi trenger nye store funn for å opprettholde muligheten til å høste de neste årene. Hovedutfordringen er behovet for etterfylling, sa ministeren innledningsvis.

Han viste til at 25 prosent av aktiviteten i norsk økonomi er knyttet til oljevirksomheten, og at 200.000 personer har sitt virke i næringen.

- Det vi gjør nå er helt avgjørende for hvordan velferdsstaten Norge skal se ut fremover, sa Riis-Johansen.

Av de 100 blokkene som har vært ute på høring, blir 94 utlyst. Det blir ingen utlysninger i Nordsjøen, mens det blir lyst ut 43 blokker i Norskehavet og 51 i Barentshavet.

Fjernet Lofoten-blokker
Av de seks blokkene som ikke blir utlyst, ligger fire i sårbare områder i nærheten av Lofoten og Vesterålen.

- Det er ingen tvil om at det som skjer i Mexicogulfen påvirker oss. Vi valgte å ta ut blokkene nærmest opp mot land. Det er resultat av en føre-var-tenkning, der vi ønsker å se på hva som skjer i Mexicogulfen. Vi velger å la de blokkene ligge, til vi får mer kunnskap rundt det, sa Riis-Johansen.

Av de utlyste blokkene var det seks som lå i Nordland V - i området nedenfor Lofoten. To av dem er altså fortsatt mulig å søke på for oljeselskapene.

Riis-Johansen understreket dessuten at en utlysning av en blokk ikke det samme som tildeling. Beslutnignen om hvem som skal få lisens vil skje våren 2011.

- Økt kunnskap om ulykken med Deepwater Horizon vil være en del av det beslutningsgrunnlaget, påpekte ministeren.

Utelukker ikke dypvannsblokker
De seks som er tatt ut er imidlertid ikke dypvannsblokker. Fire av dem ligger opp mot Lofoten og to av dem i seilingsleden for skip.

- Det er også noen blokker på dypt vann i denne utlysningen. Jeg har tidligere sagt at vi skal avvente tildeling av dypvannsblokker til vi vet årsakene til ulykken i Mexicogulfen. Det vi har bestemt er at vi parallelt med tildelingsprosessen skal følge arbeidet der, sier Riis-Johansen.

Disse seks blokkene er altså fortsatt en del av utlysningen.

- Når dere kom til at dere skulle fjernet blokkene nær Lofoten etter et føre-var-prinsipp, hvordan vurderte dere det samme spørsmålet i forhold til dypvannsblokkene?

- Vi vet ikke nok om hendelesforløpet rundt ulykken Mexicogulfen. Vi vet ikke hva som blir den beste oppfølgingen av forhold rundt sikkerhetsaspektet. Derfor ønsker vi å bruke tiden frem til våren med å finne faktakunnskap rundt det, og tildelingene vil være basert på det, sier olje- og energiministeren.

- Vurderte du å utsette hele utlysningen til man vet mer om årsakene til ulykken og man ser hvordan det går?

- Nei. Jeg mener at det er helt naturlig å lyse ut 21. runde. Det hadde ikke vært fornuftig å stanse det nå, sier han. Han understreket i sin presentasjon at det er viktig å legge forutsigbare rammer rundt oljevirksomheten, og det er to år siden siste utlysning.

Bakgrunn
43 oljeselskaper, men ikke BP, hadde på forhånd vist sin interesse og nominert i alt 307 blokker eller deler av blokker, der 138 blokker ble nominert av to eller flere selskaper.

Antallet blokker som ble sendt ut på høring ble akkurat 100, og spenningen knyttet seg blant annet til hvor mange av disse som faktisk vil bli utlyst.

Les også:
Rødgrønn uenighet om boring utenfor Lofoten
100 oljeblokker ut på høring
- Åpner færre oljefelt enn planlagt

Saken har vært en hard nøtt for olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) og den rødgrønne regjeringen, på grunn av uenighet om hvor mange blokker som skal lyses ut. Enkelte av de foreslåtte og omstridte områdene ligger rett sør for Lofoten og Vesterålen.

Riis-Johansen skal ha stått fast på at han ønsker å lyse ut 100 blokker, mens miljøvernminister Erik Solheim (SV) skal ha ønsket 18 færre og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) skal ha satt seg imot 8 blokker – eller geografiske områder på sokkelen.

Ikke låst
Oljeekspert – og tidligere Høyre-statssekretær Hans Henrik Ramm har overfor NTB understreket at det ikke er likhetstegn mellom utlysning og utvinning.

– Dette er områder som allerede er åpnet for petroleumsvirksomhet. Utlysning av nye blokker innebærer ikke nødvendigvis at det blir utvinning av olje og gass. Regjeringen beholder handlefrihet helt fram til tildeling, og selve tildelingen kan skje på bestemte vilkår, sier Ramm, som nå er konsulent og rådgiver for oljeindustrien.

Den teorien har Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken liten tro på.

– Det har skjedd en gang før at utlyste blokker er blitt tatt bort, men det skjedde etter et regjeringsskifte og ikke som følge av at statsråden gjorde nye vurderinger, sa Haltbrekken til NTB nylig.

Omstridt
Flere høringsinstanser har gått imot utlysning av en rekke av blokkene i 21. konsesjonsrunde. Havforskningsinstituttet sier nei til 39 blokker, Direktoratet for naturforvaltning 13 og Klima- og forurensningsdirektoratet elleve felter. Fiskeridirektoratet skal ha innendinger mot 81 av 100 områder.

Under Lofoten-høringen i Svolvær tidlig i juni, gjorde Riis-Johansen det klart at alle tildelinger i 21. konsesjonsrunde stilles i bero i påvente av at regjeringen innhenter kunnskap om ulykken med oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen.

Norsk våpen mot oljesøl - se DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.