Lav oljepris vil gi krise for Norge. Men vi kan enkelt og billig forsikre oss mot det, skriver økonomiprofessor Kjetil Storesletten ved Universitetet i Oslo i en kronikk i Dagens Næringsliv fredag.

"Forslaget om å splitte oljefondet er pinglete. Alt blekner i forhold til verdien av å ha en brannforsikring", heter det.

Kjære Erna Solberg. Bruk kreftene på å kjøpe en slik forsikring. Storesletten

Ingen vet hva oljeprisen blir om tjue år, og Norge vil få svi dobbelt ved et stort og langvarig oljeprisfall, ifølge professoren.

"Siden Statens oljeinntekter uteblir, må vi redusere offentlige utgifter. Samtidig må næringslivet omstille seg fra oljeservice til tradisjonelle bransjer. I denne prosessen vil arbeidsledigheten gå opp og skatteinntektene vil falle ytterligere. Og begrepet "hollandsk syke" blir døpt til "norsk bakrus", skriver han.

Løsningen er imidlertid enkel, ifølge ham.

"La industrien få investere i det som lønner seg, og la markedet gjøre jobben med å forsikre oss mot et oljeprisfall. Ditt hus kan brenne i morgen. Men når du har kjøpt brannforsikring trenger du ikke bekymre deg. Staten burde kjøpe "brannforsikring" mot oljeprisfall", skriver Storesletten.

Siden de fleste land i verden står på motsatt side av risikoen, og frykter at oljeprisen skal bli for høy, kan forsikringspremien også bli svært lav.

Professoren skisserer følgende løsning;

"Staten tar opp et stort lån. De lånte pengene legges til oljefondet (NBIM) og investereres i en portefølje av aksjer og obligasjoner. Nøkkelen er at renter og avdrag på lånet betales i form av olje, og ikke, som med vanlige lån, i for av kroner. Oljeutbetalingene utformes slik at de følger forventet takt på norsk oljeutvinning".

Ordningen vil fungere som en forsikring for Norge fordi renter og avdrag på oljelånet har lav kroneverdi nettopp når oljeprisen er lav og statens inntekter er lave, ifølge professoren. Samtidig påvirkes avkastningen på fondet i liten grad av oljeprisen, påpeker han.

Det vil også være tryggere å låne til Norge fordi NBIM eier mye mer enn størrelsen på eventuelle oljelån, mener Storesletten. I første omgang bør Norge raskt utstede en slik oljeobligasjon i begrenset omfang for å se hvilken pris markedet vil gi, forklarer han.

"Hvis prisen blir god, kan vi gå videre og utstede tilsvarende lån for noen tusen milliarder", skriver Storesletten.

Men, det er regjeringen, gjennom Finansdepartementet som styrer oljeformuen, og der "er de redde for å tenke nytt", sier professoren.

"Kjære Erna Solberg. Bruk kreftene på å kjøpe en slik forsikring. Det er et enkelt politisk grep som kan gi en veldig stor gevinst for samfunnet", skriver Storesletten.

Les hele kronikken i dagens utgave av Dagens Næringsliv på papir, nettbrett eller e-avis.

Les også:
Derfor er Kina den nye oljemakten

Finansforfatter og analytiker John Mauldin: <b>Dere har alle Guds penger</b>

Norsk toppforvalter og tidligere oljefondsjef: - Vi opptrer som sauer

<b>Oljefondsjef Yngve Slyngstad: - Fondets størrelse er ikke et problem </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.