- Det er klart at alle har vært misfornøyd med leteresultatene i 2009 og 2010, sier styremedlem i Det Norske oljeselskap Kaare M. Gisvold.
Han reagerer på at Aker-topp Øyvind Eriksen tidligere i dag presenterte Akers investering i Det norske oljeselskap på First Securities' energikonferanse i Oslo, og sa at selskapet må "begynne å levere bedre leteresultater enn i fjor for å være en interessant spiller på sokkelen".
- Jeg forstår ikke hvorfor Aker følte behov for å si det der, for det som var aktuelt å gjøre av tiltak, det er allerede gjort. Vi har lagt opp en ny letestrategi som er helt omforent i styret, men det var gjort lenge før Aker mente noe om dette, sier Kaare M. Gisvold.
- Har sett de riktige tingene
Gisvold har tidligere vært styreleder i Det norske, og var styreleder i Pertra som fusjonerte med DNOs norske virksomhet og skiftet navn til Det norske oljeselskap. Aker har senere kjøpt seg inn i selskapet og fusjonert inn Aker Exploration.
I dag er det Aker-eier Kjell Inge Røkke som er styreleder i selskapet. Øyvind Eriksen sitter ikke i styret.
Les styreleder Kjell Inge Røkkes syn på letingen på norsk sokkel: - Letingen må økes dramatisk
- Leteresultatene er delvis historisk betinget fordi vi fikk med oss en del lisenser og boreforpliktelser i fusjonen. Det å vaske av tavlen og begynne helt på nytt, det tar litt tid. Men det kommer, sier Gisvold.
Han har troen på det som skjer fremover i selskapet.
- Nå kommer snart utviklingsprosjektene og det blir kjempebra! Vi har jo interessante andeler i Aldus-blokkene som kommer i år, og det ligger mitt i smørøyet. Og så er vi jo med i en naboblokk til Skrugard i Barentshavet, og har vist evnen til å se de riktige tingene i Barenthavet. Vi fikk ikke Skrugard, men vi ville ha det, sier han.
Vi fikk ikke Skrugard, men vi ville ha det Kaare M. Gisvold
- Færre brønner
Viseadministrerende i Det norske oljeselskap Øyvind Bratsberg var også på First-konferansen, og han legger heller ikke skjul på at selskapet må skjerpe letingen.
- Vi er jo ikke fornøyd med våre egne leteresultater de siste årene, men hvis du tar det over en litt lengre tidsperiode så er det sånn at det vi har funnet på Draupne volummessig er større enn det vi solgte på Goliat og Yme, så sånn sett leteakt gitt et netto ressursbidrag. Men vi hadde enda større ambisjoner enn det vi har fått til, og det er vel det Eriksen viser til, sier Bratsberg til DN.no.
Det norske er nå i gang med en omorganisering av selskapet og letestrategien er endret.
- Vi har justert strategien en del på letesiden. Vi går ned i antallet brønner per år, vi kommer til å fokusere oss sterkere mot områder der vi allerede er kjent, sier han.
Staten tok alt "selv"
Selskapet har analysert årsakene til at det ikke er gått så bra som ønsket:
- Vi har en stor geolog- og geofysikkkompetanse i selskapet, omlag 50 ansatte, og dette har nok gjort at vi harspredt oss litt for tynt og trodd at vi kunne dekke hele sokkelen med samme grundighet, så vi trekker det litt tilbake og har større fokus om enkeltområder i Nordsjøen, på Norskehavet på dypt vann, og så får vi se, men vi vil nok etablere noen fokusområder i Barentshavet også.
Frustrasjonen over at Det norske ikke fikk noe av Skrugard har ikke lagt seg over helgen.
- Da utlysningen av 20.-runde kom var vi helt sikre på at det ville bli et funn på Skrugard, så vi strøk de tre-fire andre ringene vi hadde på listen og søkte bare på den. Vi var rimelig sikre på at vi ville få en andel av dette som partner, og var skuffet da vi så at staten benyttet sjansen til å gi det aller meste av dette til staten, sier han megetsigende.
- Har du ytterligere kommentarer til det?
- Nei, det får holde.
Les mer om det store Skrugard-funnet:
Kan ha funnet én av mange oljefeller
<b>- Den viktigste hendelsen på norsk sokkel de siste ti årene</b>
<b>- Helt utrolig bra</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.