- Innenfor vårt mandat er ECB klar til å gjøre det som er nødvendig for å bevare euroen. Og tro meg, det vil være nok.

Med disse ordene klarte sentralbanksjef Mario Draghi å få finansmarkedene til å gjøre helomvending forrige torsdag. Frykten for kollaps i spanske statsfinanser ble avløst av forhåpninger om nye og kraftfulle tiltak fra Den europeiske sentralbanken ECB.

Allrede torsdag får vi svaret på om Draghi er i stand til å innfri forventningene når han skal presentere utfallet fra det månedlige møtet i sentralbankens råd på en pressekonferanse i Frankfurt. Blant ekspertene går spekulasjonene om hvilke verktøy sentralbanken vil bruke for å lette markedsforholdene for eurosonens for tiden mest utsatte nasjoner: Spania og Italia.

Blant kommentatorer og analytikere er det spesielt fire mulige tiltak som får oppmerksomhet:

  • Kutte signalrenten ytterligere fra dagens nivå på 0,75 prosent
  • Starte opp igjen støttekjøp av enkeltmedlemmers statsobligasjoner, gjennom det såkalte SMP-programmet
  • Gi banklisens til EUs krisefond ESM/EFSF, slik at disse kan kjøpe enkeltmedlemmers statsobligasjoner
  • En ny runde med billiglån, omtalt som LTRO3, der bankene får låne ubegrensede mengder kapital til sentralbankens signalrente

- Forventningene til rentemøtet i ECB er enorme etter forrige ukes uttalelser, skriver analysesjef Lars-Erik Aas i morgenrapporten fra Nordea Markets mandag.

Han tror ECB vil kutte den såkalte refinansieringsrenten, som er ECBs signalrente, med ytterligere 0,25 prosentpoeng slik at den blir på 0,5 prosent. Aas tror også at ECB-sjefen kan komme til å starte opp igjen støttekjøpene av spansk og italiensk statsgjeld gjennom det såkalte Securities Market Programme (SMP).

- Det gjenstår imidlertid å se om hans handlinger svarer til hans uttalelser, skriver Aas i rapporten.

Kan kjøpe mer tid
Sjeføkonom Michala Marcussen i Societe Generale mener det er stor risiko for at ECBs råd vil skuffe markedet på torsdag.

- Draghi kan kjøpe seg mer tid... men lite annet, skriver hun i en oppdatering fra meglerhuset søndag.

Marcussen mener det er lite trolig at ECB vil kunne kunne gi direkte støtte til enkeltnasjoner gjennom å gjøre store oppkjøp av landenes statsgjeld, slik både den britiske og amerikanske sentralbanken har gjort gjennom å trykke penger for å kjøpe opp gjeld i stor stil. Paragraf 123 i Lisboa-traktaten forhindrer i utgangspunktet ECB i å gi kreditt til enkeltland i EU. Marcussen tror dessuten det vil være politisk umulig for ECB å gjennomføre en slik operasjon.

I stedet forventer hun at sentralbanken vil gjenoppta mer moderate støttekjøp av statsgjeld gjennom SMP-programmet og begrunne oppkjøpene med at det skal sikre gjennomføringen av pengepolitikken.

- Vi forventer ikke at Draghi på forhånd vil kunngjøre størrelsene på SMP-kjøpene, men vi tror at ytterligere 25 til 50 milliarder euro vil være mulig, skriver Marcussen i oppdateringen.

Så langt har ECB brukt 211,5 milliarder euro til å gjøre støttekjøp av statsgjeld gjennom SMP-programmet.

Stort press
Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets tror også at nye støttekjøp av spansk og italiensk er det mest sannsynlige tiltaket.

- Draghi påpekte at ECB har muligheten til dette dersom rentene ikke reflekterer de underliggende forholdene i de aktuelle landene, og dersom dette medfører pengepolitikken ikke lenger fungerer som den skal, skriver Kjennerud i morgenrapporten fra DNB Markets mandag.

- Det er også en mulighet for at ECB gir det permanente støttefondet ESM banklisens, som i sin tur åpner for at krisefondet kan få ubegrenset tilgang på midler gjennom ECBs støttelån. Det kan vise seg å bli nødvendig dersom spanske myndigheter søker EU om krisehjelp for å takle kombinasjonen av tiltakende gjeld og stigende gjeldskostnader mens verdiskapningen i landet avtar, mener DNB-økonomen.

Han tror sentralbanken kan komme til å kutte styringsrenten på torsdagens møte, men mener det i utgangspunktet vil ha liten realøkonomisk effekt, bortsett fra at bankene som som har lånt penger av ECB vil få litt lavere finansieringskostnad.

- En ting synes sikkert: Uavhengig av hvilke tiltak ECB måtte komme opp med på torsdagens møte er presset fra markedene stort, skriver Kjennerud i rapporten.

Les også:

<b>- Kan være noe stort på gang</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.