Frykten i finansmarkedene er nå så voldsom at ingen er trygge. Rykter sender aksjekurser i kjelleren, og tilgangen på kapital er dårligere enn tilgangen på mat i Sibir på 1980-tallet.
Lehman Brothers er konkurs, Merrill Lynch er kjøpt opp, AIG ser ut til å være reddet.
Nå gjenstår Morgan Stanley og Goldman Sachs som de to store selvstendige, amerikanske investeringsbankene. Enn så lenge.
Aksjefall på 42 prosent
Morgan Stanley-aksjen har falt 42 prosent denne uken. Nå jobber Morgan Stanley på flere fronter for å redde restene. Selskapets toppsjef John Mack skal igår ha fått en telefon fra Wachovia, USAs fjerde største bank. Dette sier en anonym kilde til Bloomberg.com. Ingen av bankene vil kommentere ryktene.
Wachovia-aksjen falt dessuten 21 prosent igår.
- Hvis du kan skape en fusjon mellom Morgan Stanley og en annen bank vil dette være svært verdifullt, fordi det er ikke mange andre internasjonale investeringsbank-plattformer der ute som kan matche dem. Å gifte seg med den fundingstrukturen Wachovia har er en god ting, sier partner og analytiker i Portales Partners, Charles Peabody, til Bloomberg.
Angriper short-selgere
Både Morgan Stanley og Goldman Sachs har forsvart sin forretningsmodell, sagt at de har tilstrekkelig med kapital og ikke trenger innskuddspengene som vanlige banker har.
Nå beskylder John Mack shortselgere for å sende selskapets aksjer mot avgrunnen.
I et notat til de ansatte skrev han onsdag at ledelsen i Morgan Stanley gjør alt som er mulig for å stanse denne "uansvarlige handlingen i markedet".
- Frykt og rykter
- Det er ingen rasjonell begrunnelse for bevegelsene i aksjekursen eller kredittspreaden (cds). Vi er midt i et marked drevet av frykt og rykter, og short-selgere driver aksjen vår nedover, skriver Mack i notatet.
Ifølge FT.com skal Mack ha kontaktet finansminister Hank Paulson og sjefen for det amerikanske kredittilsynet, SEC, Christopher Cox, med beskyldinger om at short-selgere har utpekt Morgan Stanley som sitt nye mål, og oppfordret dem til å ta grep.
SEC krever daglige rapporter
SEC stevnet onsdag kveld hedgefond-forvaltere som hadde handlet i 19 finansinstitusjoner, og krever at forvaltere med investeringer på 100 millioner dollar eller mer i bestemte verdipapirer daglig melder inn sine posisjoner, skriver FT.com.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.