- Vi tror frykten for inflasjon drevet av råvareprisene er overdrevet i Europa og USA, sier Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer i SEB, til DN.no
Oppgangen i oljeprisen og flere andre sentrale råvarer har ført til bekymring for at prisene på forbruksvarer etter hvert vil øke kraftig. Prisveksten kan i sin tur tvinge frem rentehopp i økonomier som i utgangspunktet trenger lave renter i en lengre periode fremover.
Schieldrop tror imidlertid at den siste tidens løft i oljeprisen og jordbruksråvarer er midlertidig, og at det bare vil ha forbigående effekt på inflasjonen.
- Vårt syn er at prisene på olje og jordbruksråvarer kommer til å falle tilbake utover våren og sommeren, sier SEB-analytikeren.
Les mer om oljeprisen: Oljeprisene roer seg etter kraftig fall
Skyhøyt over målet
I Storbritannia var oppgangen i konsumprisene overraskende sterk i desember. Veksten på 3,7 prosent på årlig basis er nesten dobbelt så høy som sentralbankens mål om en inflasjon på 2,0 prosent. I eurosonen har også inflasjonsraten gått over nivået som Den europeiske sentralbanken ECB normalt er komfortabel med.
Sentralbanksjef Jean-Claude Trichet i ECB uttalte i helgen at inflasjonspresset i eurosonen må følges nøye. Han mener sentralbanksjefer over hele verden må sikre at høyere energi- og matvarepriser ikke får et fotfeste i verdensøkonomien.
Andrerundeeffekter
Seniorøkonom Snorre Evjen i Fokus Markets tror i utgangspunktet at ECB ikke hever renten før i fjerde kvartal 2011.
- Det er risiko for at ECB hever renten tidligere enn i vårt basisanslag, nettopp fordi høyere råvarepriser gir høyere samlet inflasjon, sier Evjen til DN.no.
Han anser råvaredrevet inflasjon, i tillegg til gjeldskrisen i Europa, som hovedrisikofaktoren i verdensøkonomien i 2011.
- Høye olje- og energipriser slår først og fremst inn i samlet inflasjon. Men det har en del andrerundeeffekter fordi olje og andre råvarer er innsatsfaktorer i mye annet. Det får endel ringvirkninger inn i underliggende inflasjon, men det tar lengre tid. Og det er ikke noe enten/eller; de fleste sentralbanker følger med på begge deler.
Tror ikke på reprise
Forrige runde med kraftig oppgang i energi- og matvareprisene skjedde frem mot sommeren 2008. Da stoppet ikke oljeprisen før den var nær 150 dollar fatet. Flere eksperter tror på et nytt slikt scenario, men råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB tror ikke det er umiddelbar fare for en reprise.
- Til forskjell fra 2008 har Opec nå betydelig reservekapasitet, først og fremst i Saudi Arabia og i De forente arabiske emirater, sier Schieldrop.
- Det burde ikke være risiko for at oljeprisen eskalerer mot 150 dollar på samme måte som i 2008, med mindre man får noen radikale konflikter, legger han til.
Les også: Slik blir oljeprisen
- Bilbruk og flyreiser vil måtte begrenses
Enkelteffekter
I tillegg til økt forbruksvekst mener Schieldrop det har vært flere midlertidige effekter som har drevet oljeprisen oppover de siste månedene.
* Kaldt vær i Europa, USA og Kina
* En kinesisk femårsplan for energieffektivisering har ført til lavere elektrisitetsproduksjon basert på kull i fjerde kvartal ifjor og i januar i år. Dette er blitt erstattet av økt oljeforbruk. Planen er imidlertid i ferd med å bli avsluttet
* Et positivt sentiment i finansmarkedene har ført til økt spekulasjon i råvaremarkedene.
- Vi tror at prisen godt kan komme til å gå over 100 dollar, men at den vil falle tilbake etterhvert som effektene avtar, sier analytikeren.
Schieldrops prognose er en gjennomsnittspris på 90 dollar fatet i 2011.
- Når bulldriverne faller tilbake vil man også se at mange går ut av spekulative posisjoner, noe som vil gi en raskere prisbevegelse. Vi tror prisen går ned og at nedgangen får ekstra fart når spekulantene stenger long posisjonene, sier Schieldrop.
Demper mat-rallyet
En nedgang i oljeprisen kan også dra med seg matvareprisene nedover, mener analytikeren.
- Det vil dempe inflasjonsfrykten en del, samtidig som det er relativt stor korrelasjon mellom råvarene i de ulike sektorene. Energi er veldig tett knyttet til jordbruksråvarer.
Bensin, etanol og mais er for eksempel tett knyttet opp mot hverandre. Mais brukes til å produsere etanol. I tillegg kommer for eksempel oljen som brukes i jordbruket og gass som brukes i kunstgjødsel.
- Det er veldig sterke linker inn mot jordbruksråvarer. Hvis oljeprisen faller tilbake, får man en viss demping, sier Schieldrop.
Ekstremvær
I future-markedet, hvor man kan handle råvarer med leveringstidspunkt frem i tid, er prisene på mais, sukker og bomull mellom 20 til 40 prosent høyere for de korteste kontraktene sammenlignet med prisene to til tre år frem i tid. Det betyr ifølge analytikeren at markedet forventer at værfenomenet La Niña etter hvert vil dempes.
La Niña er havavkjølingen som er blitt knyttet opp mot tørken i Russland og Argentina og uvanlig store nedbørsmengder i blant annet Canada, USA og Australia.
- Hovedforventningen er at den nåværende, ekstremt kraftige La Niña skal falle tilbake i løpet av første halvår og da vil jordbruksprisene falle tilbake, sier Schieldrop.
Les mer om råvarerallyet:
Norwegian jekker opp billettprisen
- Bilbruk og flyreiser vil måtte begrenses
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.