- Det vi ser i slike tider at frykten i seg selv blir en frykt. Da er det nærliggende å sitere Roosevelt som i 1932 sa at "det eneste vi har å frykte er frykten selv". Vår rolle som politikere er å bygge tillit, så langt vi rår. Men det er et ansvar der ute i markedet også. Det er viktig å understreke, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).
I dag falt Oslo Børs 5,65 prosent. Det er det største børsfallet så langt i år og i løpet av de syv siste handelsdagene er børsen ned mer enn 18 prosent. I Europa må politikerne hele tiden finne tiltak som kan demme opp for den eskalerende gjeldskrisen på. Og i USA har de folkevalgte fått merke konsekvensene av politisk tautrekking og beslutningsvegring. Økonomien er ikke lenger ansett for å være så trygg som alle en gang trodde.
- Frykten kan i seg selv bli en drivkraft. Det er viktig å passe på at det ikke skjer. Men det er utrolig mye nervøsitet ute i markedet. Og vi må belage oss på at det kan vare ved, sier Johnsen.
Han mener markedsuroen vi nå opplever er resultatet av at finanskrisen har utviklet seg til å bli en statsfinansiell krise. Derfor er det viktig at politikerne viser ansvar og opprettholder tilliten i markedene. Det er tross alt de som har ansvaret for statsfinansene.
- Det vi vil se er at dette vil stille store krav til det politiske lederskapet i tiden fremover. Det er viktig for å roe markedet. Vi er over i en statsfinansiell krise. Da er det det politiske lederskapet som blir satt på prøve, sier Johnsen.
Flytter tilbake
I lokalene til Finansdepartementet er det umiddelbart vanskelig å tenke så mye på frykten for en ny finanskrise. Her har det handlet om en helt annen tragedie de siste ukene. De ansatte er tilbake i departementet, men rundt en tredjedel av lokalene er fullstendig ødelagt av bomben som rammet regjeringskvartalet for 17 dager siden. Ingen av de ansatte kom fysisk til skade i terrorangrepet.
Departementet holder til vegg i vegg med høyblokken, i det som tidligere var regjeringsbygget i Norge. De tykke granittveggene tok unna mye, men mange av vinduene ble blåst ut av eksplosjonen. Det erværdige finansministerkontoret er blitt ubrukelig. Nå henger det istedet en papirlapp utenfor det som i tidligere tider var statsrådenes møterom. På lappen står det "Sigbjørn Johnsen, finansminister".
- Velkommen til mitt nye kontor. Den delen hvor jeg vanligvis har mitt kontor er ubeboelig for tiden. Dette kontoret er kanskje enda mer historisk enn finansministerens ordinære kontor. Dette er den gamle statsrådssalen. Det var her regjeringen holdt sine regjeringsmøter, sier finansministeren når han tar imot pressen.
Sigbjørn Johnsen er i første rekke opptatt av å ta seg av de som er rammet av tragedien. De økonomiske konsekvensene av tragedien skal han ordne opp i, i tur og orden, lover han.
- Det viktigste nå er å ta vare på de menneskene som er berørt. Når det gjelder økonomi skal vi gjøre det som er riktig og nødvendig. Når det skjer uventede ting mens Stortinget ikke er samlet, må regjeringen fremme en kongelig resolusjon der vi får fullmakt til å trekke over bevilgninger. Så må vi så snart som råd er fremme en proposisjon til Stortinget.
De totale kostnadene etter terrorangrepene har han foreløpig ikke oversikt over. Det som er på det rene er at kostnadene vil bli tatt over det ordinære statsbudsjettet.
Krisen ute
På sitt nye og midlertidige kontor har finansministeren umiddelbart fått mye å følge med på. Han mener det viktigste Finansdepartementet kan gjøre i dagens urolige markedssituasjon er å følge med på det som skjer - være oppdatert og på høyde med situasjonen.
Så langt har Norge vært skjermet, med vekst i økonomien i seks kvartaler på rad, lav arbeidsledighet og sterke statsfinanser. Men heller ikke vi vil være upåvirket av det som skjer internasjonalt.
- Vi har tette bånd til landene rundt oss og tette bånd til verdensøkonomien. Vi har våre viktigste handelspartnere i Europa. Brorparten av vår handel foregår med i land i Europa. Og verdiene av investeringene vi gjør gjennom i Statens pensjonsfond utland vil påvirkes på kort sikt, sier Johnsen.
Og uansett hvor helskinnet norsk økonomi kommer igjennom markedsturbulensen er det fortsatt én ting finansministeren er opptatt av. Han omtaler det som å "føre en fornuftig og forutsigbar økonomisk politikk som bygger opp tilliten til norsk økonomi".
- Jeg må gjøre jobben min så godt jeg kan og sørge for at tilliten er til stede.
Han mener det nemlig er langt fra sikkert at markedsturbulensen går over med det første.
- Det er viktig at vi tar med oss at det er en uro som kan vare ved over tid. Og at vi stålsetter oss for den eventualiteten, sier Johnsen.
Les også:
- Den siste ingrediensen til en ny finanskrise
Oslo Børs stupte 5,65 prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.