- Jeg er ikke så veldig bekymret, sier Morgan Stanley-økonom Stephen S. Roach til DN.no.
De kraftige opptøyene i Egypt har denne uken sendt oljeprisen godt over 100 dollar fatet. Urolighetene, som opprinnelig startet i Tunisia, spredde seg raskt videre til Egypt. Den pågående krisen i den mest folkerike nasjonen i Midt-Østen har ført til frykt for at urolighetene kan spre seg videre til andre land i regionen. Egypt kontrollerer dessuten Suez-kanalen, en av de viktigste transportforbindelsene i verden. En eventuell stans i skipstrafikken vil få store konsekvenser for transporten av olje.
Roach, som i tillegg til jobben som økonom i Morgan Stanley underviser ved Yale University, tror oppgangen i oljeprisen er midlertidig og drevet av frykt. Derfor er han heller ikke spesielt bekymret for at oppgangen i energipriser vil kvele veksten i de vestlige økonomiene i verden.
- Akkurat nå blir oljeprisen drevet mer av politisk ustabilitet i Egypt. Og med mindre situasjonen får et katastrofalt utfall, noe ingen av oss kan forutsi, tror jeg dette vil gå over. Med en gang markedsaktørene blir mer komfortable med overgangen i Egypt, tror jeg den fryktdrevne oppgangen i oljeprisen vil falle tilbake igjen.
Verdens oljetopper
Roach var i mange år var sjeføkonom i Morgan Stanley. De siste årene har han vært lokalisert i Hong Kong og hatt de asiatiske økonomiene som spesialfelt. Ifjor flyttet han hjem til USA for å kombinere jobben i Morgan Stanley med undervisning på Jackson Institute ved Yale University.
Han møter DN.no etter sitt foredrag under første dag av Oslo Energy Forum onsdag. Gjestelisten på konferansen er lang, imponerende og hemmelig. I gangene på Holmenkollen Park Hotell mingler oljetopper fra nær sagt alle verdenshjørner. Vel vitende om at i løpet av tiden de har vært i Oslo har oljeprisen steget til sitt høyeste nivå på mer enn to år. Men samtidig som konferansedeltagerne gjør seg klar til kveldens middag, serverer Roach spådommer som gjestene ikke nødvendigvis er så glade for å høre.
- Hovedscenarioet mitt for økonomisk viktige råvarer som olje er at veksten i den verdensøkonomien kommer til å bli svakere enn folk tror og at etterspørselen derfor vil begrense hvor høyt prisene vil gå.
Onsdag advarte finansprofessor Nouriel Roubini, også kjent som Dr. Doom, mot stagflasjon i verdensøkonomien. Han frykter at kraftig vekst i oljeprisen kan sende verden inn i en periode med høy inflasjon kombinert med lav eller negativ vekst.
Les mer: Dr. Doom frykter stagflasjon
Tviler på 100 dollar
Roach deler ikke Roubinis bekymring.
- Nei, det gjør jeg ikke. Jeg tror risikoen i både USA og Europa er større i forhold til deflasjon enn i forhold til inflasjon. På grunn av svak vekst, betydelig gjeldsoverheng og sjokk i etterkant av krisen i begge regioner, sier Morgan Stanley-økonomen.
- Bare se på Japan! Landet er en prototype på den risikable balansegangen mellom inflasjon og deflasjon. De har flørtet med deflasjonen i de siste 15 årene, legger han til.
Han vil ikke ha noen formening om hvor høyt oljeprisen må stige før det blir fare på ferde. Og han mener det heller ikke er nødvendig.
- Det er mange spekulative faktorer. Oljeprisen steg ti dollar i forrige uke. Det er ingen måte man kan forutsi volatiliteten på kort sikt. Men jeg vil bli overrasket, med mindre vi får et sjokk utløst av psykoligiske eller politiske grunner eller en naturkatastofe, om oljeprisen klarer å holde seg så mye over 100 dollar over lengre tid i år.
Les også: Her er energitrilemmaet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.