Den som har penger i aksjemarkedet nå kommer ikke utenom de europeiske gjeldsbombene. Frykten for at PIIGS-landene ikke skal klare å håndtere den enorme gjelden og de statlige budsjettunderskuddene ligger som en klam hånd over markedene.
- Markedsfrykten vil ingen enda ta, og en rekke nyheter driver den ytterligere opp, skriver makroøkonom Shakeb Syed i sin morgenrapport fredag.
Presser Portugal
Oslo Børs holder seg i negativt terreng fredag, og det samme gjør de aller fleste europeiske børsene. I Asia har børsene falt over natten.
Les mer om Oslo Børs fredag: Ensom jubel på Børsen
Syed trekker frem flere årsaker til at uroen har økt.
Ifølge den tyske utgaven av Financial Times forsøker nå et flertall av eurolandene og Den europeiske sentralbank forsøker nå å presse Portugal til å be om økonomisk krisehjelp fra EU.
Må pakken utvides?
Mange frykter at også Spania vil måtte søke hjelp. I så fall strekker ikke pakken slik den er utformet i dag, til.
Syed peker på at Axel Weber, Bundesbanksjef og favorittkandidat til å erstatte sjefsstolen i ESB neste år, igår uttalte at krisepakken på 750 milliarder euro kan utvides hvis nødvendig.
- Dette som et svar på markedsaktørenes frykt for at Spania også må berges til slutt, skriver Syed.
Les: - Vannskillet går ved Spania
Storm i Irland
Samtidig strammes skruen om Irland. Irske myndigheter krøp til korset søndag og ba om hjelp, men uroen vedvarer like fullt. Shakeb viser blant annet til at en av de største europeiske oppgjørssentralene, LCH Clearnet, igår økte sikkerhetskravet for investorer som vil kjøpe irske statsobligasjoner, fra 30 prosent til 45 prosent av handelssummen.
- Dette er tredje gang på like mange uker at kravet heves. Økningen er naturligvis en følge av økt risiko for mislighold, skriver Syed, og forklarer at dette vil gjøre irske banker enda mer avhengig av ESB-lån, ettersom de bruker disse statsobligasjonene som lånepant.
Det vil igjen vil forverre irske bankers finansieringssituasjon, ettersom lånene fra ESB har kortere varighet enn mange av bankenes utlån.
Den politiske usikkerheten i Irland er også stor, og regjeringen ligger tynt an.
Innstramninger og konflikt
Det er ikke bare i Europa at markedsaktørene har fått noe å tygge på.
Konflikten på den koreanske halvøyen eskalerte denne uken, og har ført til økt spenning også i aksjemarkedene.
Nervøsiteten for nye innstramningstiltak i Kina henger også i.
Aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea Markets forberedte seg på en laber børsdag da TDN Finans snakket med ham før børsåpning fredag.
- Det ser ut som at vi åpner moderat til ned etter en svak dag i Asia hvor aksjene tynges av spekulasjoner om ytterligere innstramminger i Kina samt vedvarende uro i Korea, sa Lyshoel.
Laber handel?
I går feiret amerikanerne Høsttakkefesten, og de amerikanske børsene var stengt. I dag er det halv dag på børsene i USA, på grunn av handelsstandens store dag, "Black Friday".
- USA har halv dag i dag, så volumene blir nok lave også her i Oslo, ss aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea Markets til TDN Finans før børsåpning fredag.
Etter 80 minutters handel er det på Oslo Børs omsatt aksjer for 720 millioner kroner.
Les også: Frykten slipper ikke taket
<b>Ny frykt for spansk kollaps</b>
<b>Smittefrykt drar rentene</b>
<b>Sliter med troverdigheten </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.