-Jeg ble rett og slett helt gæren. Jeg trodde jeg kunne tjene mer på hver eneste aksje. Jeg trodde jeg kunne slå markedet; handlet bare oftere og oftere, for mer og mer penger hver gang, sier Dan G. (55) til Dagens Næringsliv.
I 18 år var han aksjemegler i et av verdens største meglerhus. Som vice president, sittende bak et staselig skrivebord i et høyhus på Manhattan, forvaltet han millioner av dollar – for andre, men mer og mer bare for seg selv.
Kjedet seg
Men så, etter ti år som megler, begynte noe å skje. Eller snarere, for lite skjedde. Dan begynte å kjede seg.
Så begynte han med daytrading, kortsiktig daghandling med aksjer.
For Dan var triggeren kjøpet av noen aksjer i et av de første firmaene som lagde pc-brikker. På kort tid steg verdien fra 1200 til 295.000 dollar. Dan fikk føle de store og kjappe gevinstenes velsignelse. Fra nå av var han ikke til å stoppe.
-Den skumle delen
– Det er den skumle delen: Hvordan handlene mine bare økte og økte, hvordan jeg bare ble mer og mer aggressiv. Jeg gikk fra fire handler i året til ti om dagen, sier Dan rolig. Han er en mann med selvinnsikt nå. Problemet var at han trodde han hadde det før også.
– Selv om tapene begynte å bli merkbare, var det lett å overbevise meg selv om at jeg visste hva jeg gjorde. Jeg var jo vice president; jeg hadde årevis med erf#229 og utmerkede resultater. Jeg kunne aksjer, sier Dan.
Tapte absolutt alt
Så snudde markedet og Dans lykke. Han tapte til slutt alt – som gamblere gjerne gjør, og det av en eneste grunn: De gir seg aldri. Aldri.
Av formuen på 700.000 dollar, som Dan hadde spart seg opp tidlig i karrieren på heldige plasseringer og beinhard jobbing, var ingenting tilbake. I stedet hadde han 200.000 dollar i gjeld, og 16 forskjellige kredittkortselskap ringte ham kontinuerlig. 60.000 dollar som hadde stått så staselig på en egen konto for å betale for barnas college, var også borte vekk.
Dan lærte at hvis man ikke blir kvitt sykelig spillegalskap, er det bare tre mulige endepunkter: galskap, fengsel eller døden.
-Daytrading lettest å bli avhengig av
Edward Looney, lederen for støtteorganisasjonen for gamblere i New Jersey, mener daytrading er en unik – og spesielt farlig – form for gambling.
– Det er helt klart at daytrading er den gamblingtypen som det er lettest å bli avhengig av. Grunnen er at det er mulig å satse så store penger og at resultatene – og dermed spenningsutløsningen – kommer nærmest kontinuerlig. Daytrading er gamblingverdenens kokain, det er ingen tvil om det, sier Looney til DN.
-Øyeblikkets tilfredsstillelse
En aksjemegler vi kan kalle "Peter", kunne ikke vært mer enig.
-Det er øyeblikkets tilfredsstillelse, og ja, ikke minst: øyeblikkelig depresjon, sir Peter til DN.
Da han arvet 200.000 dollar av faren begynte han å handle kjapt i risikoaksjer – og handlet dem ut og inn og ut igjen.
Hoppe foran toget
– Far jobbet 70 år, hver eneste dag. Etter seks måneder hadde jeg gamblet bort pengene, sier Peter.
Peter skjønte ikke at han hadde et problem før han en dag følte en veldig trang til å hoppe foran et tog. Han fikk imidlertid hjelp hos Anonyme Gamblere. Nå er det konen som har kontroll med økonomien i familien.
– Jeg har bare ett bankkort jeg bruker når jeg reiser med jobben, men kona sjekker kontoutskriftene, forteller Peter til DN.
Les hele historien i lørdagens utgave av Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.