Fredag formiddag kom den endelige beslutningen fra Finansdepartementet: Norges Banks løpende råd til departementet om den motsykliske kapitalbufferen skal holdes hemmelig.
Hemmeligholdet er stikk i strid med hva både Norges Bank selv, og Norges ledende eksperter på området mener:
- Ganske oppsiktevekkende, synes vi, fastslår forskriften at rådet til Norges Bank om størrelsen på motsyklisk kapitalbuffer ikke skal gjøres kjent før Finansdepartementet har fattet sin beslutning hvert kvartal. Finansdepartementet knebler dermed Norges Bank og svekker effektivt deres kommunikasjonsmuligheter, skriver seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken i sin morgenrapport mandag.
Et skritt tilbake
Som DN.no skrev på fredag harmonerer et slikt hemmelighold dårlig med Norges Bank viktigste oppgave som sentralbank, å fastsette styringsrenten. Dersom sentralbanksjef Øystein Olsen ikke kan være åpen om hvilket råd han har gitt om kapitalbufferen, kan han heller ikke være åpen om hvorfor han gjør som han gjør med styringsrenten.
- Alternativene til Norges Bank i utarbeidelsen av rentebanen vil måtte bli enten å late som om det ikke foreligger et nytt forslag om kapitalbuffer, eller å basere analysen på sitt råd, som altså ikke vil være kjent på tidspunktet den pengepolitiske analysen publiseres, mener Due-Andresen.
Hun peker på at ingen av disse alternativene er gode, og at beslutningen representerer et skritt tilbake med hensyn til transparens, åpenhet og forutsigbarhet for pengepolitikken.
- Vi syns dette er en særdeles dårlig vurdering av Finansdepartementet, som kommer på toppen av flere uheldige uttalelser fra finansministeren om pengepolitikk og dens innretning og intensjoner de siste ukene, mener hun.
Et farvel til uavhengig sentralbank
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 peker på at beslutningen fører makten over den reelle rentesettingen fra Norges Bank til Finansdepartementet:
- Spissformulert innebærer dette et farvel til dagens politikk med en uavhengig sentralbank som setter renten ut fra et direkte inflasjonsmål. Inn kommer en ny økonomisk politikk kalt makrotilsyn, under Finansdepartementets kontroll, skriver Holvik.
Hun understreker at Norges Bank, som før, skal sette styringsrenten, mens Finansdepartementet skal bestemme over det motsykliske kapitalkravet, som en del av makrotilsynet. Det er imidlertid uklart hvem som faktisk styrer makrotilsynet, hvilke kriterier som blir vektlagt, og hvordan politikken skal formidles.
- Overføring av reell makt over rentepolitikken er en trend globalt, mest tydelig i Japan og England. Konsekvensen i Norge er at styringsrenten vil bli holdt lav svært lenge, gitt at ikke inflasjonen virkelig tar seg kraftig opp. Boliglånsrenten vil da bli bestemt først og fremst ut fra bankers samlede krav til egenkapital og bufferkrav, bestemt av Finansdepartementet, sier han.
Les mer om Finansdepartementets uttalelser fredag: Johnsen fortsetter hemmeligholdet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.