De mange demonstrasjonene i Aten starter og slutter som regel på det tekniske universitetet. Det skjedde også lørdag 1. mai, da flere tusen demonstranter tok til gatene, skriver Dagens Næringsliv.
Demonstrantene ropte slagord mot IMF - det internasjonale pengefondet - og regjeringen. De hev brannbomber, skjøt signalbluss og kastet stein mot politiet. En varebil fra den statlige tv-kanalen ble påtent. Politiet svarte med tåregass og batonger.
Siden militærjuntaen i Hellas falt i 1974, har det ifølge DN vært tilnærmet forbudt for politiet å ta seg inn på universitetsområder. Forbudet mot politi og arrestasjoner på campus var ment å skulle beskytte den akademiske frihet. I dag brukes det til å beskytte personer som setter fyr på biler, kaster brostein på politiet og raserer butikkfasader.
Generalstreik
Engelskmannen Craig Wherlock følger protestbevegelsen fra innsiden som blogger og fotograf i den nordgreske byen Thessaloniki. Han regner med at gatene vil eksplodere etter at regjeringen igår sa ja til den omstridte krisehjelpen fra EU og IMF.
Tirsdag har ansatte i offentlig sektor varslet en fire timer lang streik. Onsdag er det ventet streiker over hele landet. Spørsmålet er om fredelige demonstrasjoner igjen vil utvikle seg til voldelige gateslag.
- Det vil bli protester og trefninger, det er definitivt. Kampene vi så 1. mai vil trolig fortsette de neste dagene. Generalstreiken onsdag vil trolig bli en katalysator for folks sinne og frustrasjon, sier Wherlock til DN.
Vil ikke virke?
Regjeringen i Hellas lover imidlertid at den ikke vil bøye av for politisk press, og vil tirsdag be parlamentet om å vedta vidtgripende strukturelle reformer.
Målet er en slankere og langt mer effektiv stat. Rundt 13 prosent er i dag sysselsatt i offentlig sektor, som består av fem forvaltningsnivåer.
Enkelte økonomer stiller spørsmål om de planlagte budsjettkuttene lar seg gjennomføre.
- Det er en svært reell mulighet for at Hellas fortsatt vil ha en gjeld som ikke lar seg betjene om to-tre år og dermed trenger gjeldssanering etter å ha gjennomgått en svært dyp resesjon i mellomtiden, sier økonomiprofessor Barry Eichengreen på Berkeley ved Universitetet i California til nyhetsbyrået Bloomberg.
Les også:
Hellas låner 865.000.000.000 kroner
Leder DN: Folk og ledere
Hellas kan bli satt under IMF-kontroll i ti år
Her er Hellas' hestekur
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.