Flere av gislene i Algerie er tvunget til å ha på bombebelter for å hindre at sikkerhetsstyrker stormer anlegget, hevder et fransk gissel.
I en telefonsamtale med den franske kanalen France 24 forteller et fransk gisselet at han sitter fanget sammen med personer fra England, Japan, Malaysia og Filippinene.
Gisseltakerne i Algerie har også lagt sprengstoff rundt bygningene gislene holdes i.
Det var 17 Statoil-medarbeidere i og ved anlegget da angrepet startet onsdag morgen. 13 av dem er nordmenn. Fem av de 17 er brakt i sikkerhet. Av de tolv som ikke er gjort rede for, er det ni nordmenn og tre utenlandske ansatte.
– Jeg tenker først og fremst på folkene våre der nede og på hvordan vi kan ta best vare på dem og deres familier her hjemme, sier konsernsjef i Statoil, Helge Lund, til Stavanger Aftenblad.
Bombekastere
Sikkerhetsstyrker har omringet anlegget som ble angrepet av islamister onsdag morgen. Ifølge Algeries innenriksminister Daho Ould Kablia er antallet gisseltakere rundt 20.
Det høye antallet angripere og gisler gjør en redningsoperasjon svært vanskelig. Ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI slo islamistene tilbake et forsøk fra sikkerhetsstyrker på å storme anlegget.
En kilde opplyser til ANI at gisseltakerne har både bombekastere og luftvernraketter med seg.
Bundet og filmet
Lederen for det franske cateringfirmaet CIS Catering, som har 150 lokalt ansatte på anlegget, sier de utenlandske gislene blir holdt fanget i en separat bygning.
– De er bundet og blir filmet. Strømmen er kuttet og mobiltelefonene er tomme for batteri, sier Regis Arnoux til den franske TV-kanalen BFM, ifølge Reuters.
– Direkte inngripen ser ut til å være veldig vanskelig. Algeriske tjenestemenn har fortalt franske myndigheter og BP at de har situasjonen under kontroll og at de ikke trenger assistanse, legger han til.
Hollande forsvarer
Gisseltakerne i Algerie sier angrepet er hevn for Frankrikes militæroperasjon i Mali. Frankrikes president forsvarer landets støtte til Malis kamp mot islamistene.
– Det er ved å være urokkelige og å gripe inn som vi gjør i Mali, at vi tvinger kidnappere og gisseltakere til å gi seg, sa president François Hollande onsdag.
Hvilke krav gisseltakerne i Algerie har kommet med, er uavklart. Men ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI er kravet at Frankrike umiddelbart stanser aksjonen i Mali. Ifølge AFP krever gisseltakerne også løslatelse av et hundretall islamister som sitter fengslet i Algerie.
Amerikanske spesialsoldater
Ifølge flere medier ble til sammen 41 personer tatt som gisler, men verken Statoil eller andre berørte parter vil bekrefte dette tallet. Gisseltakerne advarer mot et væpnet angrep for å få satt gislene fri og sier det vil få «tragiske følger».
Ifølge CNN har det amerikanske forsvaret en gruppe spesialsoldater i regionen i beredskap. Soldatene, som er spesialtrent i gisselsituasjoner, kan settes inn på fire times varsel dersom president Barack Obama gir grønt lys. Også i Spania og Italia har USA soldater i beredskap, ifølge CNN.
Storbritannias utenriksminister William Hague fordømte natt til torsdag «det kaldblodige drapet» på en britisk statsborger under angrepet mot anlegget i Algerie.
– Dette er en farlig situasjon under rask utvikling, sier Hague, som legger til at Storbritannia har sendt en krisegruppe til ambassaden i Alger for å bistå i krisesituasjonen.
Les også:
"Den enøyde" kan stå bak
Kommentar:
Oljens brutale risiko
Gisseltakere advarer mot væpnet aksjon
<b>- En av de mest alvorlige situasjonene Statoil noen gang har vært i</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.