Warren Buffett har gjort det i mange år med stor suksess, og nå mener et panel av eksperter hyret inn av Finansdepartementet at Oljefondet skal gjøre det samme.

- Store investorer med lang horisont, som Oljefondet, egner seg godt til å utstede forskjellige typer forsikring, sier lederen for ekspertpanelet professor Elroy Dimson.

- Warren Buffett har vist at opportunistisk salg av forsikring kan være lukrativt for investorer med dype lommer, det vil si en troverdig betalingsevne, og en lang investeringshorisont, legger han til.

Forsikring har vært et av investorlegenden Warren Buffetts kjerneområder siden selskapet hans, Berkshire Hathaway, kjøpte forsikringsselskapet National Indemnity i 1967. Bransjen har gitt Buffett en "pengefontene", som han selv kaller det, til å kjøpe andre virksomheter.

Les mer om rapporten her: Foreslår fem aksjetriks og - Dette er smarte måter å investere pengene på

At et gigantfond som Oljefondet plutselig skal slå seg opp i forsikringsmarkedet, virker kanskje pussig. Men det er ikke så merkelig som det kanskje synes ved første øyekast.

Gir finanskrisebeskyttelse
Oljefondet har rundt 3.000 milliarder kroner under forvaltning. Samtidig er forvaltningshorisonten svært lang. Oljefondet kan i finansmarkedene opptre som en institusjon som selger beskyttelse mot finanskriser, gjennom å for eksempel selge enkelte typer strukturerte produkter.

 

De kan også drive med tradisjonell forsikring, som dekning mot jordskjelv og naturkatastrofer, og opportunistisk utstedelse av mer standardiserte former for forsikring.

- Slike strategier har en iboende asymmetrisk inntjening. Det er lange perioder der det innkasseres små, regelmessige honorarer, avbrutt av uregelmessige, store utbetalinger når den forsikrede uønskede hendelsen inntreffer, sier han.

Enklere å akseptere
Det som imidlertid er svært viktig i en slik strategi, er at man kommuniserer tydelig overfor publikum at det er risiko for at man kan tape stort enkelte ganger. Den politiske risikoen i Oljefondets tilfelle, er stor.

- Når strategien er blitt kommunisert korrekt på forhånd, er det enklere for allmennheten å akseptere de sjeldne, men uunngåelig store tapene når de skjer, sier Dimson.

- Men ettersom motparter trolig vil være villige til å betale en forsikringspremie for tap i "dårlige tider", forventes det at på lang sikt vil Oljefondets tap mer enn oppveies av forsikringspremiene, legger han til.

Frykt for overskrifter
Likevel er det mye "overskriftsrisiko" knyttet til slike strategier, ettersom media ifølge Dimson er tilbøyelige til å gjøre allmennheten og politikerne oppmerksomme på dramatiske enkelthendelser, i stedet for inntjeningen som langsomt bygger seg opp i det lange løp.

- Det ville være uheldig dersom frykten for overskriftsrisiko hindret Oljefondet i å utnytte slike strategier som å utstede forsikring, særlig ettersom de er spesielt godt egnet for en investor med lang horisont og kan gi solid fortjeneste på lang sikt, mener han.

Skriket fra publikum
Arctic-analytiker Halvor Hoddevik, som var tilstede på fremleggelsen av rapporten, mener et steg inn i forsikringsbransjen kan være en smart vei å gå for Oljefondet.

 

- Ja dette kan ha noe for seg, sier Hoddevik til DN.no.

- Men ulempen er at det alltid går dårlig i dårlige tider, og da får man disse overskriftene. Da kan det hende at man presses ut av strategiene på det tidspunktet det koster mest, da betaler det seg ikke. Det er faren ved en slik løsning, legger han til.

- Kan det bli politisk dyrt?

- Ja, for skrikene fra publikum kommer jo når ting straffer seg i dårlige tider. Akkurat slik de gjorde da fondet tapte stort etter finanskrisen. Da var det helt riktig av Oljefondet å ikke selge aksjer, men heller kjøpe mer - har det vist seg.

Les også: - Slik oppnår du ekstremavkastning

<b>- Et veddemål jeg ville vært villig til å ta</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.