Helgens overraskelse kom fra Kina.

Nøkkeltall for utenrikshandelen var bedre enn ventet, noe markedene tolker som et tegn på at landets økonomi er i ferd med å stabilisere seg.

- Kanskje man nå kan vente seg litt større etterspørsel fra Kina enn man hadde trodd. Det er gledelige nyheter for verdensøkonomien, sier seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets til DN.no.

Innenfor estimatet
Due-Andersen understreker at de gode augusttallene kan berolige alle de som har fryktet at veksten i den kinesiske økonomien skal bli dårligere enn ventet i år.

Kinesiske myndigheter har selv et estimat på 7,5 prosent for 2013.

- Nå ser det ut til at man i hvertfall kommer godt innenfor dette, sier Due-Andersen.

Seniorøkonomen påpeker videre at eksporten fra Kina øker som et resultat av økonomisk bedring i landets handelspartnere i EU og USA. Det understreker også makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.

 

- Ikke overraskende
- Tendensen er svak positiv, men dette reflekterer jo også en viss bedring i industrilandene - i USA, eurosonen og Storbritannia. Sånn sett er egentlig ikke dette veldig overraskende, sier Kjennerud til DN.no.

Han viser imidlertid til at bedringen også skyldes at kinesiske myndigheter tidligere i sommer innførte tiltak som økte effektiviteten i eksportsektoren.

I mars overtok et nytt regime makten i landet, og partiet har gitt utrykk for at de ønsker kvalitativ fremfor kvantitativ vekst. Kjennerud mener at mens bedringen i eksporttallene er syklisk, og i tråd med DNB Markets syn, taler det strukturelle for at veksten innenfor de neste årene kommer til å avta.

- Veksten skal rebalanseres. Man skal bli mindre avhengig av investeringer, og mer avhengig av forbruk. Mindre avhengig av industrien og mer avhengig av tjenestesektoren. Denne prosessen er normalt assosiert med noe lavere vekst i BNP, sier han.

- Vi mener veksten i Kina er på vei ned, og jeg tror ikke det blir veldig mye høyere fart i eksporten enn det vi har sett tegn til nå. Det skyldes en rekke forhold. Det er en bedring i verdensøkonomien, i industrialiserte land, men det er en svak bedring. Samtidig taper Kina konkurranseevne overfor mange andre asiatiske land, delt på grunn av kostnadsnivået innlands og delt på grunn av valutakursen, sier makroøkonomen.

Liten betydning for Norge
Han tror heller ikke på en betydelig vekst i oljeimporten fra Norge.

- Litt mer langsiktig er bildet at de ikke akselerer oljeimporten nå. Slik sett har ikke dette noe nevneverdig effekt på Norge, sier makroøkonomen.

I august steg eksporten i Kina med 7,2 prosent sammenlignet med august i fjor. Det var ventet en oppgang på 5,5 prosent, ifølge Bloomberg. Eksportveksten for juli ble også opprevidert til 5,1 prosent. Importen i august steg med 7 prosent, noe som var litt lavere enn ventet. Handelsoverskuddet endte på 28 milliarder dollar. Det er rundt 10 milliarder mer enn i juli.

Tirsdag morgen kommer tall for industriproduksjonen, investeringene og detaljhandelen i august. Kjennerud i DNB Markets tror også disse bedret seg litt i august.

Les også:
Kinesisk inflasjon flater ut
Økt eksport fra Kina
OL-hopp på Nikkei-børsen

Les mer på DN.no idag:
Nett-tv-fråtsing skaper problemer
Hegnar har tapt fire år på rad
Enda en Dreamliner satt på bakken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.