Lederen for det venstreradikale partiet Syriza trekker seg fra de vanskelige regjeringsforhandlingene i Hellas, melder flere medier.

Partileder Alexis Tsipras kan dermed ha brakt landet nærmere et nyvalg som han selv trolig kommer til å vinne.

Søndag forhandlet Syriza, sosialdemokratiske PASOK og høyrepartiet Nytt demokrati, uten å lykkes. Hellas' president Karolos Papoulias inviterte de tre partiene til nye forhandlinger mandag, men TV-stasjonen NET og flere andre medier melder at Tsipras har takket nei.

Dypt splittet
Den siste uken er det blitt holdt flere runder med regjeringsforhandlinger, uten at de greske partiene er blitt enige. Verken motstandere eller tilhengere av kriseavtalen med EU og IMF klarer å samle nok støtte i nasjonalforsamlingen til at de kan danne regjering.

Dermed kan nyvalg bli eneste mulighet. Meningsmålinger tyder på at Syriza, som ønsker å forkaste avtalen som sikrer Hellas økonomisk krisehjelp, vil bli landets største parti hvis det holdes valg neste måned.

Politikere i en rekke andre europeiske land mener Hellas blir nødt til å forlate eurosonen hvis landet trekker seg fra kriseavtalen. Alexis Tsipras tror EU-lederne bløffer og mener det er mulig å både droppe avtalen og beholde euroen.

Grunnen til at han og et flertall av grekerne vil reforhandle betingelsene for krisehjelpen, er de strenge økonomiske sparetiltakene som Hellas har vært nødt til å akseptere. Hestekuren har fått arbeidsledigheten til å skyte i været, og mange som tidligere tilhørte middelklassen, er blitt kastet ut i fattigdom.

– Kan skilles som venner
Samtidig som EU-politikere advarer Hellas i stadig sterkere ordelag, har europeiske sentralbanksjefer for første gang begynt å snakke åpent om muligheten for at Hellas kan forlate eurosonen.

I løpet av helgen uttalte flere av sentralbanksjefene at det vil være mulig å håndtere et gresk farvel til euroen.

– Jeg antar at det er mulig å skilles som venner, dersom det blir nødvendig. Men jeg mener likevel at dette ville være beklagelig, sa sjefen for den belgiske sentralbanken, Luc Coene, i et intervju med avisa Financial Times.

Hans irske kollega Patrick Honohan uttalte under en konferanse at det ikke vil være «fatalt» hvis grekerne dropper euroen, selv om en slik løsning ikke er å anbefale.

Samtidig advarte den mektige tyske sentralbanksjefen Jens Weidmann om at et gresk valutaskifte vil være mer skadelig for Hellas enn for resten av eurosonen.

Nye takter
Eurolandenes sentralbanksjefer sitter også i styret til Den europeiske sentralbanken (ECB). Helgens uttalelser markerer en betydelig holdningsendring, siden ECB tidligere har insistert på at avtalene mellom eurolandene utelukker muligheten for at noen av dem kan gå ut av valutasamarbeidet.

Den europeiske sentralbanken har også advart om store økonomiske skadevirkninger dersom eurosonen mister et av medlemmene.

Mange økonomer frykter at andre kriserammede EU-land vil miste tillit i finansmarkedene hvis Hellas går ut av eurosonen. En slik utvikling vil øke sannsynligheten for at hele valutasamarbeidet kollapser, noe som igjen kan utløse en ny europeisk eller internasjonal finanskrise.

Les også: - Finnes ingen komfortabel vei for Hellas

EUs president ber Hellas vise ansvar


Eksperter tror Hellas er på vei ut av eurosonen

EU spår dårlig vekst i eurosonen


Markedet venter ny Hellas-konkurs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.