- Jeg ser faresignalene, og det er grunn til å være forsiktig, sier professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) til DN.no.
Til tross for at mange økonomier fortsatt prøver å reise seg etter finanskrisen, setter stadig flere markedsplasser «all time high»-noteringer.
I et forsøk på å sparke i gang økonomien igjen kjøper den amerikanske sentralbanken hver måned verdipapirer for 85 milliarder. Tiltaket blir omtalt som kvantitative lettelser og har som hensikt å pøse ut likviditet i økonomien. Håpet er at pengeflommen vil bidra til at rentene som bedrifter og husholdninger er stilt overfor holdes lave.
Pengeflommen fra myndighetene har samtidig ført børsene i USA til nye høyder.
- Det er betenkelig at børsen har kommet så høyt. Det er mange aksjer som ikke kan forsvare den verdien, sier Grytten.
Grytten mener en av årsakene til utviklingen er at mange investorer ikke vet hvor de skal plassere pengene sine. Aksjemarkedet har blitt en trygg havn for mange, mener NHH-professoren.
- Det behøver ikke være sånn at man har en boble selv om aksjene er høyt priset. Det kan for eksempel dukke opp andre investeringsalternativer, og jeg tror ikke sentralbankene vil trappe ned obligasjonskjøpene brått heller, sier han.
LES OGSÅ: - Har hatt liten effekt på USAs økonomi
«En boble»
Peter Warren, investeringsdirektør i Warren Capital, er imidlertid sikker i sin sak, noe han har blogget om.
- Når du sprøyter inn penger og klemmer rentene så langt ned du kan for å få folk til å ta risiko, og dette ikke gjenspeiles i økonomien, så vil det være en boble. Den kunstige stimulansen, særlig med den mengden vi ser nå, vil skape bobler ulike steder, sier Warren til DN.no.
Sentralbanker verden over kjøper for tiden verdipapirer for totalt 200 milliarder dollar i måneden, der den amerikanske sentralbanken er mest aggressiv med 85 milliarder dollar.
- Hensikten var ikke bare å inflatere finansielle verdier, men at de skulle stimulere økonomien, forklarer han.
Warren peker på at mange har vært opptatt av gapet mellom finansmarkedene og realøkonomisk utvikling.
- Gapet er enormt og blir bare større, sier investeringsdirektøren.
Som å tenne på en lunte
Warren mener at den eventyrlige veksten i aksjemarkedet den siste tiden utelukkende skyldes stimulansekjøpene.
- Hadde man ikke hatt den, hadde vi ikke hatt den påfølgende oppgangen i aksjemarkedet, sier Warren.
- Kan denne boblen vise seg å sprekke når nedtrappingen av stimulansepakkene starter?
- Ja, det kan være. Etter all sannsynlighet vil man ha fokus på feil sted. Historisk sett er det ukjente faktorer som utløser en boble, sier han.
Warren er imidlertid klar på at han ikke spår dommedag, men understreker viktigheten av å være forsiktig.
- Det er ikke en håpløs situasjon, sier han.
LES OGSÅ: Draghi: - Lave renter utgjør en risiko
Økonomien viktigst
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities mener det er fremgangen i økonomien som har vært den viktigste driveren for veksten i aksjemarkedet, ikke stimulansekjøpene.
- Det er vekstutsiktene til økonomien som har drevet opp rentene og som har drevet opp aksjekursen, sier Andreassen til DN.no.
Aksjemarkedet i USA er opp rundt 15 prosent samtidig som de lange rentene har steget ett prosentpoeng.
- Det interessante er at den den amerikanske økonomien, til tross for å ha blitt utsatt for det kraftigste budsjettsjokket i moderne tid, med en innstramming på 3 prosent av bnp, har økonomien overlevd med anstendig vekst og reduksjon av arbeidsledighet. Det er positive tegn, sier han.
Imidlertid er sjeføkonomen enig i at aksjene i USA er høyt priset.
- Det kan være at det kan bli et surt aksjemarked i USA, men det vil være greit å være i andre aksjemarkeder. Det er ikke en boble i aksjemarkedet globalt, sier han og peker på at aksjemarkedet i Norge er priset midt på treet.
Når Fed nå diskuterer å redusere kjøpene, er det fordi veksten i økonomien er god nok.
- Det er slett ikke dårlig nytt for aksjemarkedet om de trapper ned, sier Andreassen.
LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.