Gullprisen ligger nå på 735 dollar per unse, og er dermed tilbake på nivåer som ikke er sett på 27 år.

Gullprisen har steget 12 prosent siden midten av august, da aksjemarkedet nådde et bunnpunkt. Men aksjekursene siden har gått både opp og ned, har gullprisens ferd oppover vært nærmest uforstyrret, skriver analyseselskapet CAR i en rapport i dag.

Trygg havn
- Nå som markedet har snudd har vi fått et rally i gull, med en oppgang på 80 dollar på en måned. Mitt inntrykk er at gull har gjennvunnet plass som en trygg havn, sier analytiker Gunnar Holen til DN.no.

Det var ikke situasjonen i begynnelsen av finansuroen, da gullprisen falt. Gullprisen falt rundt 50 dollar per unse fra sent i juli til august, et resultat av at det ble solgt ut av hedgefondforvaltere. Nå som det salget er opphørt er ett hinder mot høyere gullpriser blitt fjernet.

- Det er naturlig at når man har krise er gull en trygg havn. Først falt gull like mye som alt annet det hadde sammenheng med at gull var likvid og man hadde en mulighet for å komme ut der. Det er klare indikasjoner på at mange hedgefond solgte både gullfutures og gullaksjer, sier han.

Gullaksjene på Oslo Børs har ikke hatt det lett i år, de har alle mistet rundt en fjerdedel av sin markedsverdi.

- Dollaren har vært svak og gullselskapene sliter med kostnadspress, sier Holen.

2000 dollar
På lengre sikt tror analytikeren at gullprisen kan nærmest tredoble seg.

- Den kan nå 2000 dollar per unse, men det skjer ikke de første årene, sier han.

CAR mener at de fundamentale forholdene for enda høyere gullpriser er tilstede. Sentralbanker i Vest-Europa har solgt sine gullreserver og gått inn i andre aktivaklasser. Det gjelder også Norges Bank, som solgte ut hele sin gullbeholdning for noen år siden.

- Med beholdninger på de laveste nivåene på 50 år er det lite sannsynlig at salget vil fortsette på det samme nivået, mener meglerhuset.

Sterk etterpørsel
Etterspørselsbildet ser bra ut, med en produksjon på 2/3 av årlig etterspørsel. Fjorårets tilbud fra gruvene steg med bare tre prosent, mens en annen tilbudskilde er skrapgull. Det falt imidlertid med 27 prosent ifjor.

Etterspørselen er imidlertid sterkt økende, fra den voksende middelklassen i Kina og India. I India var gullimporten fra januar til august på 87 prosent.

- Det er begrenset hvor lenge man kan ha en sånn ubalanse uten av prisen stiger, sier Holen.

Om en ser på gullprisen fra et enkelt tilbuds-etterpørsels scenario, som en beskyttelse mot risiko, eller en valuta i seg selv, ser det ut som om gullprisen vil ha nesen oppover de neste månedene, heter det i analysen.

Ifølge meglerhuset er det Crew Gold Corporation som er det reneste veddemålet mot gullprisen. Crew har falt 26 prosent så langt i år, og faller 0,5 prosent til 10,10 kroner i dag. Men potensialet er stort.

Kjøp
- Vi har en kjøpsanbefaling med kursmål på 14 kroner, skriver CAR.

International Gold Exploration (IGE) er mer diversifisert, men vil ogå tjene på stigende gullpriser.

- Vi tror aksjen også vil tjene på den kommende splitten av selskapet i tre deler: Norden, diamanter i Angola og Sentralafrika (Kenya og Burundi). Vårt kursmål er 8,5 kroner, skriver meglerhuset.

IGE har steget 26 prosent den siste måneden, men har falt stygt så langt i år. Kursen er nå på 3,14 kroner. Holen eier selv 4,3 millioner aksjer i IGE.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.