Gullprisen steg fredag til rekordhøye 1.249,70 dollar pr unse i New York, opp 1,7 prosent fra torsdag. I euro var prisen en stund over 1.000 euro. Samtidig ble euro handlet til laveste nivå mot dollar på 14 måneder.
- Mange tror at det vil bli vanskelig å løse gjeldssituasjonen i Europa. Gull har blitt frakoblet fra andre finansielle instrumenter. Det lever sitt eget liv, sa meglersjef Bernard Sin i MKS Finance i Geneve til Bloomberg News.
10 strake
Gullprisene ligger dermed an til å stige for tiende år på rad.
- Gullprisen vil fortsette å stige, gitt sterk etterspørsel fra investorer og turbulensen i Europas gjeldstyngete land. Gull beveger seg i ukjent farvann, sier Chris Yoo i Samsung Futures i Seoul til Bloomberg News.
Sultne tyske og sveitsiske investorer
Tirsdag skrev Financial Times at det særlig er sterk etterspørsel etter fysisk gull fra tyske og sveitsiske investorer, med tre til fire ganger så sterk etterspørsel som normalt, noe avisen skriver reflekterer tysk bekymring for inflasjonseffekten av Den europeiske sentralbankens (ESB) beslutning om å kjøpe statsobligasjoner.
- Den oversjøiske etterspørselen har vært enorm, og mesteparten ender opp i i Tyskland, sier direktør Michael Kramer i det New York-baserte gullmyntmeglerhuset Manfra, Tordella & Brookes.
Ifølge edelmetallstrateg Edel Tully i UBS er myntetterspørselen så intens at tilbudet sliter med å henge med, og UBS har ikke hatt større etterspørsel siden 2008. Den østerrikske mynt har ifølge FT solgt 108.000 unser med Wienerfilharmoniker-mynter de seneste to ukene, sammenlignet med 89.100 unser de første tre månedene av 2010.
- Det er en fantastisk økning i etterspørselen. Vi har satt inn et tredje produksjonsskift, så vi produserer nå døgnet rundt, sier markedsføringsdirektør Kerry Tattersall i Den østerrikske mynt.
Mot 1500?
Forvalter James Dailey i TEAM Financial Asset Management sa onsdag at han tror gullprisen vil kunne nå 1.500 dollar i løpet av året, på frykt for at gjeldsproblemene sprer seg til andre nasjoner.
- Alle de store nasjonene i verden har vært hensynsløse med tanke på sin egen valuta. Det er et skift i investorenes psykologi. Gull er ikke lenger bare en historisk levning. Det er tilbake som en pengemessig eiendel, sier Dailey til Bloomberg News.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.