DNB-sjef Rune Bjerke mener det er slutt på gullalderen for kundene, bankene, investorene og de ansatte.
Det fremkom i en tale toppsjefen holdt under et frokostmøte i regi av Asker og Bærums Næringsråd på Leangkollen torsdag morgen, melder TDN Finans fredag .
company:dnb
Bjerke viste til at Europa er i en dyp krise, og at politikerne jobber med å finne resepten for hvordan man skal få fart på økonomien, og å få løst krisen som er løftet opp på statsnivå.
- Gullalderen er over, i hvert fall i overskuelig fremtid, sa Bjerke ifølge TDN Finans. DNB-sjefen pekte på at Norge er mer avhengig av vekstøkonomiene i Asia enn Europa.
Går saktere
Han viste også til at Norge har klart seg bedre enn flere andre europeiske land. Samtidig ser Bjerke nå tydeligere tegn på at det går saktere i Norge.
DNB-sjefen istemmer dermed signalene fra Norges Bank som ble offentliggjort torsdag.
Sentralbanksjef Øystein Olsen påpeker at vekstutsiktene både hjemme og ute er litt svekket.
- Aktiviteten i norsk økonomi ser ut til å være lavere enn tidligere antatt. På den andre siden har inflasjonen vært litt høyere enn ventet og kronen har svekket seg noe. Derfor holdes styringsrenten uendret på dette møtet, sier Olsen.
Bjerke ventet i forkant at sentralbanken ville holde renten uendret på 1,5 prosent og at rentebanen ikke ville bli justert.
Økt sannsynlighet for rentekutt
I en oppdatering etter renteavgjørelsen torsdag melder seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets om økt sannsynlighet for rentekutt i høst.
«Norges Bank er blitt vesentlig mer pessimistiske, og med dagens bane er sannsynligheten for et rentekutt i høst klart høyere enn før. Vårt anslag tilsier at Norges Bank holder renten uendret frem til desember 2014» skriver hun i en oppdatering, ifølge TDN Finans.
DNB-økonomen tror det nå er 50 prosent sannsynlighet for et rentekutt i september, og en senere renteheving er nå skjøvet ut i tid.
Gassdrevet amerikansk vekst
Bjerke snakket ellers positivt om utviklingen i den amerikanske økonomien på dagens seminar, og sa at de har klart snuoperasjonen raskere enn Europa.
Han trakk også frem at amerikanerne har blitt mindre avhengig av importert gass og nå er nesten er helt selvforsynt, samtidig som gassprisen handles til rundt en tredjedel av hva den er i Europa.
Denne «energirevolusjonen» har bidratt til at selskaper og produsenter strømmer til USA, som igjen bidrar til økonomisk vekst, ifølge Bjerke.
Les også:
- Nå skal det ekstremt lite til for at de kutter renten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.