Gullprisen steg til ny historisk rekord på tirsdag på grunn av ny uro i markedene. Futures-kontrakter steg til over 1.920 dollar per unse i morgentimene norsk tid, før prisen falt noe tilbake, skriver Bloomberg.com.

I New York var prisen oppe i 1.923,10 dollar, en oppgang på 2,5 prosent siden markedet stengte 2. september. Så langt i år har gullprisen steget 35 prosent, og prisene har nå steget elleve år på rad.

- Eurokrisen driver gullprisen
Gullprisene presses opp av spekulasjoner om at den europeiske gjeldskrisen vil bli verre og nedjusteringen av vekstanslagene for verdensøkonomien. Gull er i likhet med amerikanske statsobligasjoner en trygg havn for bekymrede investorer, og ifølge sjefanalytiker for råvarer i SEB Enskilda, Bjarne Schieldrop, er det naturlig å tro at gullprisen vil passere 2.000 dollar veldig snart.

- Når du ser på utviklingen de neste månedene så tyder alt på at det skal bli verre før det blir bedre, sier han til DN.no og understreker at det er gjeldskrisen i flere euroland som er det største uromomentet per i dag.

- Det er ingen grunn til å tro at Europas situasjon blir løst de neste par månedene, og momentet i USAs økonomi er negativt. Det som er naturlig er at det kommer videre tiltak i USA, for eksempel kvantitative lettelser, det er det markedet forventer nå. En forsterking av krisen i Europa, nedadgående indikatorer i USA og kvantitative lettelser av en eller annen sort i USA, vil drive gullprisen videre oppover, forklarer Schieldrop.

- 2.400 dollar i løpet av måneder
SEB-analytikerene mener også at gullprisen etterhvert vil nå en rekord i realverdi, det vil si at vi i løpet av de neste månedene vil se priser på rundt 2.400 dollar per unse, sier han.

Schieldrop får støtte i sitt syn på at det er den europeiske krisen som driver gullprisen i øyeblikket.

- Europa har evnen til å drive gull høyere, siden det virker usannsynlig at de vil løse problemene sine på kort sikt. Jeg tror ikke investorene virkelig er overbevist om at europeiske regjeringer har det som skal til, at de har den politiske viljen til å løse krisen, og også gjøre det før heller enn senere, kommenterer megler Darren Heathcote ved Investec Bank i Australia.

Colombia økte sine gullreserver med 2,3 tonn i juli, og følger dermed etter Thailand, Sør-Korea og Russland som også har økt gullbeholdningen i år, ifølge Bloomberg.com.

Les også: <b>Den nye, trygge havnen</b>

<b>Den nye, trygge havnen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.