Rushet i gullprisen fortsetter, og nå tror ekspertene at den kan nå rekordhøye 1.450 dollar per unse allerede neste år.
Svekket dollar og bekymring for mager eller kanskje til og med negativ vekst i økonomien har sendt prisene videre opp de seneste dagene, og tirsdag nådde gullprisen et nytt rekordnivå på 1.310 dollar unsen.
Les også: Ny gullprisrekord
Prisrekorden på 1.450 dollar neste år ble spådd av analytikere, bankfolk og gullprodusenter som var tilstede på London Bullion Markets Association (LBMA)-konferansen i Berlin tirsdag, ifølge Financial Times. Dette er den største konferansen innen gullbransjen.
- Det er veldig vanskelig å være pessimistisk til gullprisen på kort sikt. I verste fall får man en flat utvikling, sier styreformann Kevin Crisp i LBMA til Financial Times.
Snakker om 2.000 dollar
Og uttalelsene fra Crisp er en god oppsummering av stemningen på årets konferanse, som beskrives som usedvanlig positiv. Mer enn en fjerdedel av deltagerne mener at gullprisen kan stige til over 1.500 dollar per unse, og noen snakket til og med om 2.000 dollar.
- All usikkerheten der ute har rettferdiggjort strømmen over i gull, sier nestsjef John Reade i Paulson, hedgefondet som tjente store penger under finanskrisen.
Gullprisen er opp 20 prosent hittil i år, og prisen har firedoblet seg siden 2000.
Deltagerne ville ikke høre snakk om at gull er i en boble, slik blant annet investor George Soros har hevdet.
- Vi er i et unikt tidspunkt i den finansielle historien. Verden som helhet har innsett at den ikke eier nok gull, sier Shayne McGuire, som er ansvarlig for gullinvesteringene i Teacher Retirement System of Texas.
Les også: Dotcom lever!
En almenn skepsis
Oppgangen i gullprisen har forsterket seg etter at den amerikanske sentralbanken Fed i forrige uke åpnet døren for nye kvantiative tiltak for å bidra til å hjelpe på vekstsituasjonen i landet.
- Bekymringen er at investorene kan ha tolket Fed som at risikoen for en kraftig økning i den amerikanske inflasjonen lenger frem i tid har økt. Gullinvesteringer er tradisjonelt en måte å beskytte seg mot inflasjon på, skriver SEB i sin morgenrapport.
Dermed er ikke den økende gullprisen nødvendigvis noe godt tegn.
- En stigende gullpris kan dermed tolkes som en allmenn skepsis mot det monetære systemet, konkluderer SEB.
Les også: Slik investerer du i gull og - Kjøp gull! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.