Borgarting lagmannsrett innledet i dag ankebehandlingen av dommen mot daytraderne Sven Egil Larsen og Peder Veiby. Aksjehandlerne ble av tingretten i oktober i fjor dømt til betinget fengsel for kursmanipulasjon.




market maker



Daytraderne handlet uahvengig av hverandre i følgende selskaper på Oslo Børs: Hafslund (B-aksjer), Wilh. Wilhelmsen og Odfjell (B-aksjer).

Utnyttet markedssvakhet
Investeringsdirektør Peter Warren i Warren Capital er i likhet med BI-forsker Kjell Jørgensen innkalt som sakkyndige i saken. Han mener Larsen og Veiby utnyttet en svakhet hos motparten, ikke helt ulikt hva markedsaktører som han selv leter etter daglig. Hadde roboten omsatt større volum, hadde nok svakheten blitt oppdaget hos Timber Hill. Beløpene var nok ikke store nok, og det var bare hos Oslo Børs alarmklokkene gikk, mener Warren.

- Denne algoritmen var såpass enkel. Hadde ikke disse gjort det, så hadde andre gjort det, sa Warren under utspørringsrunden i retten tirsdag.

Kan du se noe i Veiby og Larsens handler som du kan anse som uredelig, spurte Veibys advokat, Anders Brosveet.

- Nei, svarte Warren.

- Bidratt til effisiens
Brosveet mener at daytraderne ved sin handel har bidratt til effisiens (korrekt prissetting) i markedet. Aktører, som aksjeroboten, blir straffet for irrasjonell oppførsel, ifølge ham. Roboten lærte heller ikke av sine feil, tross gjentatte tap, som ville ha fått et normalt tenkende menneske til å endre sin strategi. Han mener tvert i mot at det kan argumenteres for at handlene var til markedets gunst, og at de bidrar til effisient prissetting av aksjene.








Roboten sov i timen
BI-forsker Kjell Jørgensen mener roboten skapte ineffisiens i markedet ved at den ikke utnyttet informasjonen om sin egne bevegelser, og ble straffet for det. Det skal i et effisient marked med rasjonelle aktører ikke være mulig å systematisk tjene penger, påpekte han.

- Det er en aktør som sover i timen, sa Jørgensen.

Luket bort en svakhet
Det var også mulig for Veiby og Larsen å utnytte svakhetene i roboten fordi det var liten omsetning i aksjene.

En konkurranse mellom flere aktører ville har fjernet disse mulighetene raskt. Peter Warren mener saken kan ha bidratt til et mer effektivt marked ved at en kjent svakhet er blitt oppdaget, og luket bort. Det er slik markedet justerer seg hver dag, ifølge ham.

- Heldig for markedet
Larsens advokat, Halldor Chr. Tjoflaat, ville vite om det var skjedd noe skadelig for markedet gjennom daytradernes handlinger.

- Nei, slik jeg ser det har det ikke skjedd noe skadelig for markedet ved denne handelen. Man kan faktisk hevde at fokus på dette har vært heldig for markedet og bidratt til interesse for slike muligheter. Muligheter oppstår, de er vinduer i tid. En del av disse vinduene åpner seg, og så fort markedet oppdager det, så lukker de seg, sa Warren.








- En krig
Jørgensen deler også Warrens syn på at en rasjonell aktør alltid vil gå igjennom handelsmønsteret, og lære ut i fra andre aktørers oppførsel. Og her er det aksjeroboten som initierer og skaper en ineffisiens i markedet, ifølge ham. Samtidig er bakteppet at det foregår en daglig kamp mellom aksjeroboter verden over. Alle jakter de på hverandre og prøver å utnytte svakheter i markedet. Det er snakk om tusenvis av handler i sekundet.

- For å si det mildt, det er en krig der ute, sa Jørgensen.

- Like gammelt som børsen selv
Sentralt i aktoratets påstand er at Veiby og Larsens har opparbeidet og brukt "erf#229smessig kunnskap" og derigjennom manipulert motparten som, "hodeløst" ifølge forsvaret, systematisk er blitt påført tap. Politadvokat Christian Svedberg ville blant annet vite av de sakkyndige om daytradernes handler bidro til effisiens i markedet, slik forsvarerne påstod.

Warren syntes det var vanskelig å svare generelt for de 72 ulike tilfellene, men pekte på at man ikke vet hvem som er motpart i en handel, og at det til enhver tid er risiko for at andre snapper deg opp eller konkurrerer deg ut. Det kan like gjerne være en aksjerobot som en trader i Malaysia, ifølge ham. Han presiserte også at det var normal praksis å teste markedet ved å kjøpe eller selge små volum for å finne ut om det ligger store ordrer bak mindre ordrer eller ikke, og derigjennom kunne opparbeide seg kunnskap om hvilke priser å kjøpe og selge til.

- Det å avlese andre handelsaktørers adferd er like gammelt som børsen selv, sa Warren.

Prinsipiell sak
Det er satt av tre dager til saken, med avslutningsprosdyre torsdag. Partene er enige om de faktiske forhold i saken. Det er derfor lovanvendelsen, om det foreligger markesdsmanipulasjon i henhold til verdipapirloven (se under), som er til behandling.











Les også:
- Oppsiktsvekkende dom

- De straffet en uvettig maskin

- Er jeg ugress Børsen vil luke bort?

- De må tåle å tape penger

- Dukket ikke opp på radaren

- Klart dette er greit

- Dette går til Høyesterett (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.