Med Orkla-aksjer for rundt åtte millioner kroner har Karl Otto Skogland gått lei av Stein Erik Hagens stadige konsernsjefbytter. Han mener Hagen burde rette lyset på seg selv når han leter etter noen som kan ta skylden for at Orkla-aksjen ikke leverer slik aksjonærene forventer.

- Jeg mener problemet i Orkla er Hagen, sier Skogland til DN.no, fullt klar over at han som minoritetsaksjonær har lite han skulle ha sagt.

- Det er som å stå ute på et svaberg og prøve å skrike mot vinden. Det er det som er problematikken. Det eneste jeg kan gjøre er bare å selge, sier han og legger til at en rekke av de mindre aksjonærene i Orkla synes det er tungt å selge aksjene så lenge de handles lavere enn det de selv har gått inn på.

company:ork

Lørdag avslørte Dagens Næringsliv og DN.no at styret i Orkla var i ferd med å gi Bjørn Wiggen sparken som konsernsjef, og at Åge Korsvold skulle konstitueres i rollen. Mandag morgen bekreftet Orkla endringen.

Men Skogland tror ikke det vil sende aksjen oppover.

- Fundamental mistillit
- Jeg tror det er en fundamental mistillit til Hagen og hans måte å drive selskapet på, og da går ikke aksjen opp. Jeg tror ikke det kommer til å forandre noe som helst, sier han.

Skogland mener at Orkla har vinglet mye mens Hagen har vært den mest innflytelsesrike aksjonæren i selskapet.

- De har ikke gjort et eneste skikkerlig oppkjøp, sier den misfornøyde aksjonæren.

Wiggen er den fjerde konsernsjefen som har måttet gå av etter at Stein Erik Hagen ble storaksjonær i selskapet. Jens P. Heyerdahl ble erstattet av Finn Jebsen. Opedal tok senere over for Jebsen, før han selv ble erstattet av Wiggen. Nå er det altså Korsvold som er konstituert i rollen inntil ny konsernsjef er på plass.

- Tydelig dokumentert
- Han har som styreformann og storeier demonstrert at han ikke klarer å levere aksjonærverdier gjennom ti år. Det er tydelig dokumentert. Kritikken må gå mot han. Den kan ikke bare gå mot disse fire konsernsjefene. Mange av dem med lang fartstid og gode kunnskaper om selskapet fra innsiden. Noen av dem er vokst opp i selskapet. Det kan ikke være feil å ha den kunnskapen heller.

Mandag omsettes Orkla-aksjen ORK for rundt 42 kroner, og er så godt som uendret etter konsernsjefbyttet. Ved årsskiftet 2010-2011 ble aksjen omsatt i underkant av 60 kroner, mens den var over 110 kroner sommeren 2007.

- Hvis man glemmer utbyttebiten et øyeblikk så er det ganske begredelige greier, sier Skogland, som har et papirtap på rundt fire millioner kroner på sin Orkla-investering.

- Dette har med ego å gjøre
Skogland omtaler Orkla, slik den legendariske Jens P. Heyerdahl bygget det opp, som et lite Warren Buffett-opplegg i miniatyr.

- Det har på mange måter vært en nedtur siden Heyerdahl. Det er det som er saken. Hvis du ser utviklingen i hans tid. Den var jo helt astronomisk, sier Skogland

Ifjor høst bestemte styret i det tidligere industrikonglomeratet seg for å legge om strategien for selskapet. Planen var å omdanne Orkla til et rent merkevareselskap. Wiggen fikk bare jobbe et drøyt halvår med å selge unna selskaper som ikke lenger er en del av kjernevirksomheten - og kjøpe nye selskaper innen merkevaresegmentet.

- Jeg oppfatter Wiggen som en veldig bra fyr. Og hva kan du få gjort på 19 måneder? Han har gjort en god del. Man kan diskutere om han har gjort nok, men styreformannen må være ansvarlig også. Det er han som er selskapets øverste leder. Det var noe feil med Opedal også, så han røk ut. Det er noe feil med alle, unntatt Hagen, oppsummerer Skogland.

- Jeg skulle ønske at han hadde tatt en annen posisjon. At han rett og slett finner et alternativ til seg selv, en profesjonell industrimann som kunne løfte selskapet. Det kanskje hadde vært nyttig for hans egne aksjeverdier også. Dette har med ego å gjøre, sier aksjonæren.

Hagen er trygg på seg selv
Stein Erik Hagen erkjenner at det er en fordel med stabilitet over tid, men peker på at selskapet er inne i en endringsfase.

- Orkla har vært kjent som et stabilt og langsiktig selskap. Nå blir konsernsjefen byttet ut etter bare 19 måneder i stillingen. Tror du endringene i ledelsen kan skade aksjonærenes tillit til selskapets strategi?

- Vårt ansvar som styre er å ivareta selskapets interesser på best mulig måte. Det er generelt en fordel å ha stabilitet i konsernledelsen over tid, men særlig i den fasen vi er i nå er det ekstra viktig at styret og konsernsjef er enige om arbeidsform, sier Stein Erik Hagen til DN.no.

- Opplever du at du å ha tillit hos de øvrige aksjonærene i Orkla som styreleder?

- Ja.

- Har du vurdert å overlate styrelederjobben til noen andre?

- Nei.

Men Hagen er også misfornøyd med kursutviklingen
- Er du fornøyd med kursutviklingen i Orkla-aksjen?

- Det er ingen tvil om at vi ikke er fornøyd med aksjekursutviklingen.

- Har du forståelse for at noen aksjonærer er utålmodige med deg?

- Vi har formulert en strategi med klart mål om at vi skal bli et rendyrket merkevareselskap. Vi har med det lagt et betydelig press på oss selv. Også styret er utålmodig og ønsker rask fremdrift, og vår oppgave er å støtte administrasjonen i deres arbeid med å realisere strategien.

- Har du noen kommentar til at en aksjonær med rundt 200.000 aksjer i Orkla mener det er egoet ditt som står i veien for at du trekker deg som styreleder?

- Det ser jeg ingen grunn til å kommentere, sier Hagen til DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.