Regjeringen ba fredag Stortinget om fullmakt til å stemme for SAS-styrets forslag om å etablere et konvertibelt obligasjonslån på inntil 2 milliarder kroner.
En norsk tilslutning vil imidlertid være avhengig av at også den danske og svenske staten sier ja til et konvertibelt lån.
- Helt utrolig
Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, er ikke nådig i sin vurdering av SAS og eierne.
- Det er helt utrolig at et selskap og eiere som har visst om i over et halvt år at de har en meget vanskelig økonomisk situasjon, må komme løpende i mer enn siste øyeblikk til Stortinget med endringer i betingelsene for refinansieringen av obligasjonsgjelden. Man hadde ikke engang så mye oversikt at dette kunne vært tatt med i den ordinære proposisjonen om emisjonen, som ble behandlet i statsråd 19.februar i år og som er i arbeid i komiteen med avgivelse om vel en uke, skriver han i en e-post til DN.no.
- Halvsovende, statlige eiere
Flåtten mener at han har sett noe av det samme i forhandlingene med de ansatte.
- Ikke noe skjer før man er helt på kanten av stupet og pisket til å gjøre noe. Dette er klare tegn på et selskap uten verken god styring eller godt eierskap og viser hvorfor det nå har vært nødvendig med kapitaltilførsel med ett års mellomrom. Tiltakene som loves virker ikke, eller gjennomføres ikke kraftfullt nok og man lener seg på halvsovende, statlige eiere, skriver Flåtten.
Presset selskap
Det kriserammede flyselskapet SAS jobber i disse dager på spreng for å få på plass en refinansiering av selskapets obligasjonslån på to milliarder kroner.
Å få dette i boks er en forutsetning for at myndighetene skal bli med i kriseemisjonen på fem milliarder kroner.
Les også: SAS henter 5 mrd
Elendig kredittvurdering
Selskapet ønsker også å åpne for å refinansiere ved å gjøre et såkalt konvertibelt obligasjonslån, det vil si et obligasjonslån som kan gjøres om til en gitt mengde aksjer på et gitt tidspunkt.
DN.no skrev forrige uke at det kommer til å bli svært vanskelig for SAS å få på plass et vanlig obligasjonslån med den nåværende kredittvurderingen av SAS.
Les også: Råttent i SAS
Med en vurdering på C-nivå har SAS den lavest mulige kredittvurderingen, på nivå med for eksempel spekulative riggprosjekter. Det ville tvunget selskapet til å betale en svært høy rente.
Dermed velger SAS nå å heller forsøke seg på et konvertibelt lån, som kan gi selskapet lavere rente enn ved et vanlig obligasjonslån.
Les også: Slik kutter SAS søppelrenten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.