Etter timer med tautrekking ble EUs toppledere i natt enige om flere kortsiktige tiltak som skal dempe frykten for bankkollaps og mislighold av statsgjeld.
- Spania og Italia, desperate etter kortsiktige tiltak for å stabilisere situasjonen i eurosonen, har fått igjennom en dramatisk endring i EUs bailout-regler, skriver analytiker Ole-Håkon Eek-Nielsen i morgenrapporten fra Nordea Markets fredag.
Fare for sammenbrudd
EU-toppene ble torsdag kveld tilsynelatende enige om å etablere en vekstpakke på 120 milliarder euro som skal få fart på en kriserammet økonomi i Europa. Ifølge kilder Financial Times har snakket med var det imidlertid lenge fare for at forhandlingene ville bryte sammen. Ifølge kildene nektet Italia å støtte forslagene om en vekstpakke før Tyskland godtok kortsiktige tiltak som demper gjeldskrisen.
Til slutt klarte kriselandene å få gjennomslag for flere forslag som på kort sikt skal dempe frykten i finansmarkedene og forhindre at landene får økt gjeldsbelastning for å redde egne banker.
Medlemsland kan be om at eurosonens krisefond ESM og forløperen EFSF skal låne ut penger direkte til banker som har behov for frisk kapital:
- Lånene får ikke prioritet foran private lån. En tysk talsperson sier fredag at dette punktet imidlertid bare vil gjelde for Spania.
- Lånene vil ikke føre til at landenes statsgjeld øker.
- Forutsetningen er at det opprettes et sentralt banktilsyn tilknyttet ECB innen utgangen av året.
- Ifølge Tysklands forbundskansler Angela Merkel krever en slik tilførsel av kapital et enstemmig vedtak i EU.
- Spania, Irland og Italia kan komme til å benytte seg av ordningen.
Medlemsland skal også kunne be om at redningsfondet brukes til å stabilisere landets statsrenter:
- Fondene brukes til støttekjøp av landenes statsobligasjoner, for å presse ned rentene.
- Landene som ber om hjelp må forplikte seg til å overholde EUs gjelds- og budsjettmål, men vil ikke bli stilt overfor krav som for eksempel Hellas har fått i forbindelse med sine krisepakker.
- Det er ventet at Italia vil benytte seg av denne ordningen og dermed blir det sjette landet som mottar støtte.
Luxembourgs statsminister Jean Claude Juncker, som også er leder for gruppen av finansministre i eurosonen, sier at EU-toppene ble enige om de kortsiktige tiltakene for å hjelpe Spania og Italia.
- Vi vil holde alle muligheter åpne for å kunne gripe inn og gjøre det som må til for å roe ned situasjonen, sa Juncker til journalister i Brussel fredag morgen.
Han sier tiltakene vil bli diskutert i ukene som kommer og at finansministrene i EU kan komme til en endelig enighet på finansministermøtet 9. juli.
Lettelsesrally
I finansmarkedene har ikke reaksjonene latt vente på seg fredag formiddag.
- Tyskland har vært skeptiske til flere av tiltakene som nå vil bli gjennomført, og at den tyske motstanden ble overvunnet ble positivt mottatt i finansmarkedene, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache i morgenrapporten fra Handelsbanken fredag.
- I forkant av eurotoppmøtet var forventningene til at det skal bli iverksatt konkrete tiltak lave. I løpet av gårsdagen falt euroen til det laveste nivået på tre uker og renten på spanske tiårs statsobligasjoner økte til et nivå på over 7 prosent. Tatt i betraktning utfallet fra møtet så langt har markedet reagert betydelig positivt, skriver Ole-Håkon Eek-Nielsen i rapporten fra Nordea Markets.
Euroen har styrket seg fra rundt 1,2450 dollar for en euro til rundt 1,26 dollar for en euro i morgentimene fredag. Europeiske aksjemarkedet reagerer også med voldsom lettelse fredag. I Madrid stiger børsindeksen IBEX 35 nærmere tre prosent, mens FTSE MIB-indeksen i Milano er opp 2,7 prosent.
Lavere lånekostnader
Rentene på både italiensk og spansk statsgjeld faller samtidig bratt. Etter å ha ligget på over 6,2 prosent torsdag ettermiddag faller renten på tiårig italiensk statsgjeld til 5,90 prosent fredag formiddag.
Spansk statsgjeld med tilsvarende løpetid faller fra rundt 6,90 prosent torsdag til 6,52 prosent fredag.
- Nattens beslutning er et steg fremover og bør få Spanias og Italias høye lånekostnader til å falle, skriver Andreas Johnson i en oppdatering fra SEB fredag.
Les mer: Dramatikken på krisemøtet: Italia holdt vekstpakken som "gissel" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.