Det norske tankrederiet Frontline får igjen svært hard medfart på børsen på tirsdag, og aksjen er ned 12 prosent til 24,2 kroner like før klokken 11, etter at den falt 14 prosent i New York dagen før.
Det John Fredriksen-kontrollerte selskapet har falt nesten 84 prosent hittil i år i et svært vanskelig marked, og tynges ytterligere av den vanskelige situasjonen hos konkurrenten General Maritime Corporation, som mandag advarte at det kan komme til å søke om konkursbeskyttelse.
- Negativ spiral
- Meldingen fra General Maritime illustrerer at selskapet har store finansielle utfordringer og aksjemarkedet frykter ringvirkningene. Tvangssalg av skip kan føre til ytterligere press i skipsverdier. For eksempel, dersom skipsverdier faller under nivåer avtalt i låneavtaler, kan banker kreve ekstraordinære gjeldsnedbetalinger. Dette vil føre til strammere likviditetssituasjon i et allerede dårlig marked hvor spot-rater for VLCC’er er under variable kostnader. For aksjonærer betyr det også dårligere asset backing, forklarer analytiker Marius Magelie i ABG Sundal Collier til DN.no.
- Problemet er at det er en veldig negativ spiral. Er det én som må selge, så er det plutselig flere som kanskje må selge, advarer Magelie.
ABG Sundal Collier har en salgsanbefaling på Frontline, og har nå kursmålet til vurdering, etter at aksjekursen falt gjennom forrige gulv.
Meglerhuset Fearnleys deler dette negative synet, som for øvrig gjelder for hele tanksegmentet.
- Det er selskaper med kraftig fallende skipsverdier, rater som er langt under cash ”break-even”, og svakere og svakere balanse. For det første så renner pengene ut i operasjonen, og for det andre så har bankene krav på at selskapene putter ytterligere kontanter i sine lån, fordi de ikke har nok verdier som beskyttelse for lånene. Det er tilnærmet umulig å hente penger i dagens marked, så bankene har egentlig ingen andre valg enn å fire på sine krav, sier analytiker Rikard Vabo til DN.no.
- Ubalansen blir større
Tanksegmentet er med sitt globale virkeområde særdeles utsatt når veksten i verdensøkonomien blir svakere. På toppen av dette ventes overkapasiteten i markedet å fortsette å øke.
- Leveringskapasiteten øker og øker og leveringsbehovet blir svakere og svakere, så ubalansen blir bare større de neste 12 månedene, sier Vabo.
Kraftig kursfall i tankselskapene betyr på ingen måte at aksjene er på salg, understreker han.
- Aksjekursene har kommet kraftig ned. Men med store utfordringer likviditetsmessig, så må disse selskapene hente penger. Og med underliggende verdier i selskapet som er under dagens aksjeverdier, så mener vi det ikke er noen grunn til å kjøpe aksjene i forkant av potensiell emisjon og restrukturering av selskapene, understreker han.
Vabo har et kursmål på 20 kroner for Frontline, men regner verdien i selskapet på rundt 10 til 15 kroner per aksje.
- Muligheter kommer
Magelie i ABG tror også tankmarkedet blir ”tøft” fremover. Men han understreker at dette kan føre til konsolidering i bransjen og muligheter for de mer solide aktørene.
- I et dårlig marked vil det komme muligheter. Vi tror fremdeles det er for tidlig, men når skipsverdier kommer under press så vil det bli muligheter til å konsolidere markedet, blant annet for Frontline.
Les mer:
<b>Frontline vurderer å skrape supertankere </b>
<b>Kutter kursmålet på Frontline-aksjen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.