SANDEFJORD: - Konsekvensen er at kredittverdige prosjekter går i vasken på grunn av manglende finansiering, sier Gunn Wærsted til DN.no, etter å ha snakket om finanskrisen til oljepolitikere og oljeeliten på Oljeindustripolitisks seminar i Sandefjord i dag.

Hun mener oljebransjen og resten av norsk industri vil møte store utfordringer de neste månedene.

- Vi er i en situasjon der vi realøkonomisk ikke har sett det verste. 2009 blir et vanskelig år. Men vi mener det bedrer seg mot slutten av året, sier Wærsted.

Har ikke penger
Årsaken til at året blir vanskelig for norsk industri illustrerer Wærsted med det samlede behovet for restrukturering, kombinert med dårlig balanse i bankene.

- Det er 48 milliarder som skal fornyes i obligasjonsmarkedet i år. Hvis ikke markedet tar det, må bankene ta det. Slik egenkapitalsituasjonen i bankene er nå, så har ikke bankene penger til det, sier hun.

Bankene ser nå at utlånene har vært for høye de siste årene. Samtidig har ratingbyråene skiftet syn på hva som er tilstrekkelig egenkapital for en bank.

- Til forskjell fra andre typer bedrifter, som man ofte krever en egenkapital på 30-50 prosent av, så har det vært enighet om at åtte prosent er tilstrekkelig for en bank. Nå er det mange som mener at denne bør opp i ni eller ti. Og hvordan løser vi det? Enten kan vi hente pener i emisjon. Det er det noen som har gjort, med påfølgende reaksjon i aksjekursen. Derfor er det som gjenstår å kutte i utlånene for å bedre egenkapitalen. Det gir mindre penger til utlån til bedriftene, forklarer Wærsted.

- Samfunnskontrakten er oppfylt
Hun avviser kontant at bankene har stoppet å låne ut penger. Men hun advarer mot at nettopp det kommer til å skje.

- Vi hadde en utlånsvekst på 30 prosent i tredje kvartal. Jeg vil driste meg til å si at samfunnskontrakten om at vi skal låne ut penger er oppfylt.

- Men poenget er at en slik vekst ikke er bærekraftig fremover. Og når vi ser på obligasjonsmarkedet, så ser vi at det ikke kommer til å holde for bedriftene som trenger refinansiering. Og det får konsekvenser.

Ingen bransje er skjermet
- Hvilke bransjer er mest utsatt for prosjekt-kanselleringer?

- Det mest åpenbare er bygg- og anleggsbransjen, som var den første som merket krisen. Men det er ingen bransje som er skjermet for det som skjer.

Heller ikke Nordea slipper unna i månedene fremover, mener hun.

- Vi forventer at krisen vil få betydelig innvirkning på Nordea. Fundingen er blitt dyrere, og det gjør det vanskelig å inngå lange avtaler. Likviditetspremien har gått opp, og det tror jeg er varig for den var kommet for lavt, sier hun, og legger til:

- Risikoen for mislighold har også økt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.