Amerikansk økonomi unngår det mye omtalte budsjettstupet i denne omgang. Et flertall i Representantenes hus stemte i natt for kompromissforslaget som tidligere i uken ble vedtatt i Senatet.
Børsene i både Asia og Europa har steget kraftig etter at avtalen ble en realitet. Men gleden kan bli kortvarig.
- Selv om man nå har kommet til en enighet, har man på langt nær løst alle flokene, skriver makroøkonom Ole André Kjennerud i en oppdatering fra DNB Markets tirsdag.
Utsetter vanskelige spørsmål
Nattens budsjettforlik innebærer nemlig at flere av de viktigste problemstillingene rundt de langsiktige budsjettutfordringene blir utsatt i ytterligere noen måneder.
- Avtalen forhindrer den umiddelbare budsjettstupet og dermed unngås også mesteparten av den umiddelbare smerten - og den vil trolig gi en boost for risikosentimentet på kort sikt. Avtalen innebærer imidlertid ikke økning av gjeldstaket eller noen former for langsiktige budsjettkutt, som må bli forhandlet frem i februar eller mars. Derfor vil den politiske usikkerheten forbli høy og trolig tynge risikoapetitten i markedet de kommende månedene, skriver senioranalytiker Morten Helt i en oppdatering fra Danske Markets.
Dermed blir det en ny runde med tautrekking i Kongressen om et par måneder.
- Gjeldstaket som for tiden er på 16.400 milliarder dollar er allerede nådd. Det betyr at landet ikke kan ta opp mer statsgjeld for å finansiere budsjettunderskuddet. Ifølge Finansdepartementet vil alternative finansieringskilder kunne holde staten gående i noen måneder til.
- Langsiktige budsjettkutt som har som mål å kutte utgiftene med 1200 milliarder dollar over det neste tiåret, og som politikerne forpliktet seg til å gjennomføre forrige gang gjeldstaket ble hevet, blir utsatt i to måneder.
Utsetter investeringer
Kjennerud i DNB Markets mener usikkerheten som begge utsettelsene fører med seg vil ha betydelig innvirkning på aktiviteten i amerikansk økonomi de kommende månedene. Han viser til at amerikanske bedrifter hadde rekordstore overskudd i 2012, men at investeringslysten har vært langt lavere enn bedriftenes gode økonomiske situasjon normalt skulle tilsi
- Trolig er dette en følge av den usikkerheten som har oppstått som følge av fiscal cliff, der bedriftene har utsatt investerings- og sysselsettingsplaner. På grunn av utsettelsen kan vi derfor vente oss en noe avventende holdning fra bedriftssektoren i første kvartal også, særlig for bedrifter som har rettet sin aktivitet mot forsvar og helsevesen, som er de sektorene som vil rammes hardest om de automatiske kuttene vil tre i kraft om to måneder, skriver Kjennerud.
Svakere vekst
I tillegg vil skatteøkningene fra nattens budsjettavtale føre til svakere vekst i årets første kvartal. Ifølge analyser fra storbankene JP Morgan og Bank of America vil veksten i brutto nasjonalprodukt bli redusert til moderate 1,0 prosent i årets første kvartal. Til sammenligning økte bnp med 3,1 prosent på årsbasis i fjorårets tredje kvartal, som er det siste kvartalet vi har fått data for.
Avtalen innebærer blant annet økt inntektsskatt for alle med inntekter over 400.000 dollar i året og at den midlertidige reduksjonen på to prosentpoeng i sysselsettingsskatten for de som tjener mindre enn 113.000 dollar i året faller bort.
- Dette var omtrent som vi hadde forventet på forhånd, og skatteinnskjerpelsene vil ha en moderat innstrammende effekt på bnp, hvor mesteparten av innstrammingen kommer som følge av den oppjusterte sysselsettingsskatten, skriver Kjennerud i oppdateringen fra DNB Markets.
LES OGSÅ:
- Usikkert hvor lenge USA kan unngå konkurs
USA falt ikke utfor budsjettstupet - men faren er ikke over
Representantenes hus vedtok budsjettavtale
Obama presser Representantenes hus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.