- Det er noe som skjer i Afrika. Det har vært et dramatisk skifte, sier Henri-Bernard Solignac-Lecomte, leder for Europa, Midt-Østen og Afrika ved OECDs Development Centre.

Han var invitert til Handelshøyskolen BI tirsdag for å snakke om det som nå er i ferd med å skje i Afrika. BNP-veksten i Afrika ifjor var på 4,5 prosent.

Samtidig som omtrent samtlige OECD-land opplevde fall i sin BNP-vekst ifjor, skjøt Afrika fart.

- Hele verden er i ferd med å bli interessert i Afrika, sier han.

Jekker ned veksten
Hvis ikke det hadde vært for uroen i Nord-Afrika kunne veksten i år passert fem prosent.

- Før uroen i Nord-Afrika trodde vi at veksten i Afrika kom til å stige videre fra 2010, med en BNP-vekst på over fem prosent i 2011. Det kommer åpenbart ikke til å skje nå, sier Solignac-Lecomte til DN.no.

Han peker på at det som har skjedd i Egypt og Tunisia, og det som nå skjer i Libya, ikke bare kommer til å betydelig påvirke veksten i Nord-Afrika, men hele kontinentet. Nord-Afrika er en svært viktig spiller, ikke bare når det kommer til investeringer men også som en viktig vekstdriver for hele kontinentet.

- Man kan si at selv om ting ikke blir mye verre fra nå, kan man fjerne rundt et halvt prosentpoeng fra veksten bare på grunn av de som har skjedd i disse månedene, sier han.

Flere forbrukere = flere muligheter
Men på tross av uroen er det ikke tvil om at det afrikanske kontinentet nå kommer for fullt. Den afrikanske forbrukeren er i ferd med å gjøre seg gjeldende i verdensmarkedet.

- Det er gode nyheter for den globale utviklingen. Det betyr flere forbrukere og flere forretningsmuligheter, sier han.

Han peker på at det er de fremvoksende økonomiene som driver den økonomiske veksten på verdensbabis, også veksten i Afrika. Det er også disse landene som kommer til å dra størst nytte av fremgangen på de afrikanske kontinentet.

- De som har dratt størst nytte av at den afrikanske forbrukeren nå reiser seg er fremvoksende økonomier. Det er disse landene som produserer varene afrikanske forbrukere ønsker seg, og kan kjøpe. Land som Kina og India har produktteknologi som er nærmere det afrikanerne ønsker seg, sier han.

Rom for mange aktører
- Så det blir vanskelig for Vesten å komme seg inn i dette markedet?

- Fordi dette vil generere økt økonomisk aktivitet vil det også øke etterspørselen etter import fra OECD-landene, dersom de greier å holde seg konkurransedyktige. Den økte etterspørselen gir rom for mange aktører, sier Solignac-Lecomte.

Når man ser på pengenestrømmene til Afrika i forrige tiår og nå, er utenlandske direkteinvesteringer nå større enn u-hjelpen. Investeringene har altså overtatt.

Likevel er fortsatt investeringene største i oljelandene. Ifjor hadde Afrika én milliard innbyggere, med andre ord er markedspotensialet enormt - selv om ikke alle tar del i veksten.

- Den økonomiske politikken har bedret seg, og voldelige konflikter har falt. Man skal likevel ikke glemme at man har svakheter i infrastruktur, kapasitet og styring, sier OECD-toppen.

Må ikke bare bygge veien
Han er redd for at man kan se en gjentagelse av det som skjedde på 70-tallet, da oljepenger strømmet inn i enkelte afrikanske land.

- Man må ikke bare bygge veien, men man må også ha et budsjett for vedlikehold til senere. Man må bruke pengene på et bærekrafrig måte. Det store spørsmålet er om afrika blir et sted der man foredler produkter som man importerer. Det er det som gir verdi og skaper arbeidsplasser, sier han, og legger til:

- Et annet stort spørsmål er hvem som får ta del i velstandsøkningen.

Han tror en jevnere fordeling av godene er en av nøklene til at Afrika skal lykkes på lang sikt. For store ulikheter kan føre til mer uro på linje med det man har sett i Egypt, Tunisia og Libya.

- Den store utfordringen er å sikre at alle vinner, hvis ikke kommer myndighetene stå overfor enda mer uro, sier han.

Les også:

Afrika er en uslepen diamant

Kan ende med fastlåst situasjon i Libya (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.