- Mens markedene i dag er opptatt av Hellas, så er Hellas bare toppen av isfjellet, eller kanarifuglen i kullgruven for et mye bredere spekter av finansproblemer, sa professoren ved NYUs Stern School of Business under en presentasjon på Beverly Hilton igår, ifølge Bloomberg.com.
Les mer om kanarifugler i gruver her (Ekstern lenke)
Mannen som har skapt seg en hektisk karriere etter å ha truffet i sin spådom om husboblens sprekk i USA og finanskrisens komme, er ikke mye optimistisk.
Bekymret for statsgjeld
Hellas kan bli tvunget ut av euroregionen, og det kan føre til en nedgang for euroen og gjøre den til en mindre likvid valuta, sa han i et tv-intervju med Bloomberg igår. Roubini mener at det er fornuft i en mindre eurosone, men at det kan bli veldig rotete.
- Det jeg bekymrer meg for er oppbyggingen av statsgjeld, sa professoren.
Han mener at hvis ikke dette problemet blir tatt opp, så vil land enten ikke klare å møte forpliktelsene sine, eller oppleve at inflasjonen øker fordi landene blir tvunget til å trykke penger for å klare å betale gjelden sin.
- Etterhvert vil finansproblemene i USA komme frem. Risikoen for at noe alvorlig vil skje i USA de neste to eller tre årene er betydelig, fordi det ikke er noen vilje til å gjøre noe i Washington, sa Roubini ifølge Bloomberg.
Sier nei
Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) motsetter seg restrukturering av den greske statsgjelden.
Det sier den tyske regjeringspolitikeren Hans-Peter Friedrich i et intervju med radiokanalen Deutschlandfunk torsdag, ifølge Bloomberg News.
Begrunnelsen skal være at de mener det vil svekke investortilliten å involvere banker, ifølge TDN Finans.
Farligst i verden
Igår steg prisen for å forsikre seg mot mislighold i gresk statsgjeld, såkalte CDSer, til rekordhøye nivåer, og signaliserte at investorene nå vurderer den greske statsgjelden som den mest risikable i verden.
CDSene var onsdag opp 116,5 basispunkter til 940,5. Dermed regnes det nå som 54 prosent sannsynlig at den greske staten vil gå konkurs i løpet av de neste fem årene.
Til sammenligning regnes en konkurs i Venezuela som 48 prosent sannsynlig, mens sannsynligheten for argentinsk konkurs vurderes til 44 prosent.
Kan være et godt kjøp
Strateg Eric Kraus i Otkritie Financial mener imidlertid greske statsobligasjoner kan være et godt kjøp på dagens nivå. Han viser til at EU vil måtte komme til enighet om en redningspakke til Hellas.
- Før eller senere vil de innse at de leker med ilden, at de allerede har brent seg og må slutte å fore flammene. Da kan vi se en svært god bonus, sier han.
Det vil være dyrt å redde Hellas, men langt dyrere å la være, mener han.
- Spørsmålet er ikke om europeerne vil betale, men hvordan, til hvilken tid og hvor mye skade som vil skje, sier han videre.
Les også: - Bensin til bålet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.