Harvard University-professor Martin Feldstein, som for nesten to tiår siden advarte om at euroen ville komme til å bli en "økonomisk byrde", mener at Hellas' innstrammingsplan kommer til å feile og at landet kanskje må gå ut av valutaunionen for å rydde opp i den statsfinansielle krisen.
- Ideen om at Hellas kan gå fra et underskudd på 12 prosent nå til tre prosent om to år virker som en fantasi, sier han til Bloomberg News.
- Alternativene er å gå konkurs på et eller annet vis, eller å gå ut av unionen - eller begge deler, sier han.
Taler Trichet midt imot
Hellas' statsminister George Papandreou er under massivt press for å få ned underskuddet, og har lovet å komme seg innenfor EUs treprosentgrense innen 2012 for første gang siden 2006.
Med sine uttalelser taler Feldstein den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet midt imot, som kaller Hellas' strategi for overbevisende og avviser spekulasjonene om at landet kan komme til å tre ut av valutasamarbeidet som "absurd", ifølge Bloomberg.
Det virker imidlertid som om at investorene heller mer i retning av Feldsteins analyse enn Trichet sin. I forrige måned sa milliardær George Soros at euroen ikke kommer til å overleve, mens investorlegenden Jim Rogers tidligere i dag sa at euroen ikke kommer til å finnes om 15-20 år.
Les også: - Euroen forsvinner om 20 år
Høflig konkurs
Ifølge Feldstein må Hellas lete etter en "høflig måte" å gå konkurs på. Dette kan innebære at landet må overtale investorer til rullere statslånene videre til lavere renter. En annen mulighet kan være å gå ut av eurosamarbeidet for å devaluere valutaen, for så å komme inn igjen når underskuddsproblemene er løst.
- Jeg vet ikke om det finnes en god løsning på dette problemet, sier Feldstein.
Den såkalte "ferie-strategien" kan føre til at Hellas greier å øke eksporten, men kommer også til å innebære kutt i offentlige utgifter, lavere reallønn og skatteøkninger, tror Feldstein.
- Legg alt det sammen, da ser det ikke lenger ut som om land kommer til å stille seg i kø for å gjøre det, sier han.
Les også: - Euroen er dømt til å dø
Omstridt spareplan vedtatt i Portugal (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.