Kritisk er også EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso, som ber grekerne samle seg om kriseplanen. Han frykter konsekvensene av et nei:

– Uten enighet fra Hellas om EU-IMF-programmet vil betingelsene for grekerne bli mye mer smertefulle, spesielt for de mest sårbare. Konsekvensene er umulig å forutse, sier han.

Tysklands statsminister Angela Merkel sier Europa trenger et klart svar fra Hellas om hvordan landet ønsker å innføre EUs kriseplan for det gjeldstyngede landet.

– For oss er det handling som teller, sa Merkel onsdag og la samtidig til at hun elsker grekerne «når de oppfører seg fornuftig».

Hellas' statsminister Giorgos Papandreou kunngjorde folkeavstemningen mandag, og han forsøker nå å slå tilbake mot kritikken. Regjeringssjefen hevder han på toppmøtet i forrige uke hintet til eurokollegene om at kom til å legge ut planen for folkeavstemning.

Knapt flertall
Statsministeren kjemper for sitt politiske liv etter at han så vidt klarte å få regjeringen med på å holde folkeavstemning om EUs krisepakke.

Det regjerende sosialistpartiet PASOK er dypt splittet i synet på om krisepakken på 1.000 milliarder kroner skal ut til folkeavstemning.

Papandreou må ha flertall i nasjonalforsamlingen for å få vedtatt avstemningen og komme helskinnet fra tillitsvotumet som etter planen skal holdes fredag.

I øyeblikket har PASOK 152 av 300 representanter etter at en av de folkevalgte tirsdag meldte seg ut av partiet.

Kritikk fra sine egne
Flere av Papandreous partifeller i nasjonalforsamlingen mener det bør dannes en nasjonal samlingsregjering og utskrives nyvalg.

Greske aviser på både høyre- og venstresiden er kritiske til Papandreous ønske om folkeavstemning om krisepakken.

– Kan statsministeren og regjeringen holde fast ved makten? Svaret er nei, skriver den liberale avisen Kathimerini på lederplass onsdag og legger til at «det Papandreou nå gjør er både uansvarlig og farlig».

Militærtopper sagt opp
Nyheten om at 16 militærtopper har fått beskjed om at de blir sagt opp for å bli erstattet med det som angivelig er mer regjeringsvennlige offiserer, har også gitt fart i ryktene om at regjeringen nå er på full fart ut mot stupet.

Enkelte utenlandske aviser spekulerer til og med om et mulig statskupp kan være i emning, men ifølge den greske forsvarsministeren Panos Beglitis er det snakk om en lenge planlagt utskiftning, og han avviser at det er noe dramatisk rundt det.

Må overbevise G20
Papandreou reiste onsdag til franske Cannes for å forsøke å overbevise G20-landene om at han har kontroll på situasjonen, og han er likevel optimist foran skjebnedagene:

– Avstemningen vil gi et klart mandat og sende et tydelig signal i og utenfor Hellas om vår europeiske kurs og deltakelse i euroen.

Han spådde at den politiske og økonomiske uroen knyttet til folkeavstemningen vil bli kortvarig. Ifølge en talsmann vil den omstridte folkeavstemningen bli holdt så raskt som mulig, kanskje allerede i desember, etter at vilkårene for eurolandenes redningspakke er fastsatt. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.