Selv om interessen for gresk statsgjeld er stor, har landets lånekostnader mer enn doblet seg siden januar i år.

Hellas har imidlertid ingen planer om å restrukturere gjelden, sier landets finansminister George Papaconstantinou under en pressekonferanse i Aten tirsdag, melder TDN Finans og viser til en melding fra Bloomberg News.

Landets lånebehov kan ifølge ministeren være på mindre enn ti milliarder euro, avhengig av hvor mye penger som kommer inn i auksjonene av statspapirer.

Landet kan låne inntil 30 milliarder euro fra EU og 15 milliarder euro fra IMF. Hvorvidt landet vil be om at nødlånet fra EU og IMF vil tre i kraft, avhenger ifølge Papaconstantinou av renteutviklingen.

Stor interesse, høy rente
De greske lånekostnadene mer enn doblet seg da landet la ut tremåneders statssertifikater i en auksjon tidligere i dag.

Hellas solgte 1,95 milliarder euro i 13-ukers obligasjoner i auksjonen. Papirene fikk en rente på 3,65 prosent. I en tilsvarende auksjon i januar i år endte renten på 1,67 prosent.

Selv om renten i dagens auksjon ble mer enn dobbelt så høy som i januar, var det ventet at den kunne blitt enda høyere. Det var stor interesse for auksjonen og det ble gitt bud for 4,61 ganger mer enn summen som ble tilbudt.

- Renten var mye lavere enn mange hadde ventet. Det indikerer at det er god etterspørsel etter kortere papirer. Det er imidlertid en grense for hvor mange sertifikater greske myndigheter på grunn av innvirkningen det vil ha på gjennomsnittlig løpetid og rulleringsrisikoen, sier Steven Major, sjef for renteanalyse i HSBC Holdings, til Bloomberg News.

Vil dekke kortsiktig likviditetsbehov
Ifølge Papaconstantinou skal EU-landene skal ha forpliktet seg til å dekke ethvert kortsiktig likviditetsbehov for Hellas.

Han understreker at nødlånet fra EU og IMF er et svært viktig "sikkerhetsnett" for Hellas.

Videre opplyste han at de greske myndighetene fortsatt planlegger et roadshow i USA i forbindelse med mulig salg av obligasjoner i dollar. Han understreker imidlertid at dette ikke har noen sammenheng med helgens USA-besøk.

Rekordhøy renteforskjell
Tidligere i dag økte forskjellen mellom greske og tyske tiårige statsobligasjoner til 472 basispunkter, den høyeste forskjellen som er registrert siden Bloomberg startet målingene i 1998. Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng.

Den gjennomsnittlige forskjellen mellom de tyske og greske tiåringene har vært på 61 basispunkter de siste ti årene.

Les mer: Greske kriserenter til ny topp

Dagens renteoppgang kom etter meldinger om at den tyske Bundesbank-sjefen Axel Weber mandag skal ha fortalt tyske politikere at Hellas kanskje trenger mer penger enn de 30 milliardene euro som eurosonens medlemsland er blitt enige om å tilby.

I forrige uke rapporterte den tyske næringslivsavisen Handelsblatt at kilder i Europakommisjonen mener at krisepakken kan komme til å bli tre ganger så stor som planlagt.

Les mer: - Krisepakken kan bli tre ganger så stor

For litt over en uke siden ble finansministrene i eurosonens medlemsland enige om en nødlånspakke til Hellas. Landet kan låne inntil 30 milliarder euro i tre år til fem prosent rente.

Fra før har Det internasjonale pengefondet IMF gitt landet mulighet til å låne inntil 15 milliarder euro.

Les mer: Tilbys 30 mrd euro i kriselån

Møter EU og IMF
Møtet mellom greske myndigheter og representanter fra EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB) vil starte onsdag.

Det sa finansminister Papaconstantinou under pressekonferansen i Aten.

Ifølge ham er samtalene ventet å pågå i minst ti dager.

Europakommisjonen mener imidlertid at de venter at forhandlingene vil ta to til tre uker.

- Nå er det behov for å være mer nøyaktig med tanke på justeringer av de finansielle tiltakene for 2011 og 2012, slik at de kan levere det som skal være et ambisiøst program for strukturelle reformer, sa talsmann Amadeu Altafaj til journalister i Brussel tirsdag ettermiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.