10,2 prosent av norske arbeidstakere mener bemanningssituasjonen i bedriften deres er helt uakseptabel.
Men det er stor vilje til omstilling: Om det var opp til de ansatte selv, ville 32,2 prosent av dem omdisponert arbeidsstokken, mens 30,6 prosent ville økt bemanningen.
Det kommer frem i en undersøkelse InFact har utført på vegne av konsulentselskapet Vivento. Over 1000 arbeidstakere deltok i undersøkelsen.
I august ble det kjent at banker i London ble bedt om å se på arbeidspresset og -miljøet blant ferske medarbeidere. Kravene om å gjøre noe med arbeidskulturen kom etter at den 21 år gamle sommervikaren Moritz Erhardt ble funnet død hjemme hos seg selv.
Den tyske businesstudenten var ansatt i et syv uker langt internship hos Bank of America Merrill Lynch i London. Han skal ifølge flere kilder avisen har snakket med, ha fått et epileptisk anfall etter å ha jobbet til klokken seks om morgenen tre dager på rad.
Les mer her: Tar oppgjør med arbeidskulturen etter at sommervikar døde
- Færre arbeidere gjør mer arbeid
- Økt konkurranse i flere bransjer har medført større krav til effektivitet - som regel løst ved at færre arbeidere gjør mer arbeid. Enkelte bedrifter blander effektivisering med "tyning" av arbeidsstokken. Effektiviseringens sanne ansikt er mer struktur og en enklere arbeidshverdag. Dette får de ansatte til å gjøre arbeidet mer effektivt, i stedet for at det blir ensidig fokus på å jobbe "fortere", sier administrerende direktør Espen Jacobsen i Vivento.
Han advarer om at frustrasjoner kan gå over i sykefravær, noe som gir ytterligere bemanningsutfordringer.
- Uansett årsak til frustrasjonene er det derfor viktig å ta slike signaler på alvor, bemerker han.
Menn er noe mer frustrerte enn kvinner over bemanningssituasjonen på egen arbeidsplass. De minst fornøyde befinner seg i aldersgruppen 18-39 år.
Det er dobbelt så mange frustrerte 20- og 30-åringer som 60-åringer, noe som overrasker Espen Jacobsen.
- Man skulle tro at yngre arbeidstakere var mer vant til tempo og effektivitet, og at de derfor taklet større arbeidspress bedre enn eldre. Kan det skyldes at jo eldre arbeidstakerne er, desto mer avslappet er de til ledelsens evne til å "styre skuta"? undrer han.
Innstilt på å jobbe smartere
Ikke overraskende er det innenfor helse- og sosialsektoren man finner flest av dem som er misfornøyd med bemanningen. I privat sektor scorer handel/kontor og serviceyrkene dårligst.
Jacobsen ser imidlertid at lysten til å omdisponere arbeidsstokken er større enn å ansette flere personer.
- Ofte hører vi at bedrifter er lite omstillingsvillige. I så måte er det gledelig at viljen til å omdisponere ressursene - for å jobbe smartere - er såpass stor. Dette er noe norske bedriftsledere bør merke seg, sier han.
Les også:
- Sto opp midt på natten for å jobbe - det var som en rus
NHH krever mer av kinesiske studenter: - Det er litt urettferdig, men vi er vant til det
Fellene du kan gå i når du bytter jobb
Mest lest på DN.no idag:
IMF advarer mot norsk boligboble
Ny gigantbank advarer mot Frp
Her er Norges nye oljeprovins
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.