700 oljeansatte streiker for å få avtalefestet rett til å gå av med full pensjon ved fylte 62 år etter brudd i forhandlingene med Oljeindustriens landsforening (OLF).

 

- Slik jeg forstår det har de en ytelsesbasert tjenestepensjon med avtale om 66 prosents ytelse når de fyller 67 år, under forutsetning av full opptjeningstid. Om vi tar utgangspunkt i at de ber om samme ytelse fra fylte 62 år, ber de om 20 prosent lønnsøkning. De vil få 40 prosent høyere pensjon i perioden 62 til 67 år. Det er helt vanvittig, sier daglig leder Agnes Bergo i rådgivningsfirmaet Pengedoktoren.

Les: <b>Streik blant oljearbeiderne i Nordsjøen</b>

Mener det er feil sammenlikning
Bergo mener arbeiderne i Nordsjøen er kravstore. Det er ikke leder Hilde-Marit Rysst i YS-forbundet SAFE enig i.

- Det er ikke store krav, for dette er snakk om avtaler som vi har hatt der. Det er ensidig snakk om at de stjeler fra oss. Og så ser man at de i noen av firmaene samtidig sikrer seg selv. Forbildene de ønsker å være viser en skjevhet som er helt utrolig mellom toppleder, mellomledere og de ansatte på gulvet som er sliterne, sier Rysst.

Får ikke sympati
Bergo mener det er feil av de oljeansatte å sammenligne seg med toppledere.

- Det er mye mer relevant å sammenligne oljearbeiderne med de over én million arbeidstakere i Norge som har innskuddspensjon. De vil få en sannsynlig pensjon etter 30 års opptjening på mellom 50 og 60 prosent av sluttlønn. Oljearbeidere, statsansatte og andre med 66 prosent ytelsesordning sitter allerede på toppen av pensjonspyramiden. Men mye vil tydeligvis ha mer, sier hun.

Snittlønnen for norske oljearbeidere har passert én million kroner - over det dobbelte av det globale snittet, ifølge undersøkelsen «The Oil and Gas Global Salary Guide 2012», utgitt av rekrutteringsfirmaet Hays Oil & Gas tidligere i år.

Les: <b>Norske oljelønninger høyest i verden</b>

Koster dyrt
Ifølge Oljeindustriens Landsforening (OLF) vil oljestreiken koste 150 millioner kroner dagen.

- Vi forholder oss egentlig ikke til den summen de opererer med at det koster, men forholder oss til at det er store summer i omløp. Det er også enormt store summer på inntektssiden i denne bransjen, så når det her er snakk om 708 mennesker som dette tilsvarer, blir det å sette tallene på denne måten helt feil, sier Rysst.

- Dette er små summer i forhold til hva det handler om. Dessuten kan man ikke se på det som et lønnspålegg fordi det er veldig mange som ikke kommer til å ta det ut, sier hun.

Ønsker forutsigbarhet
Rysst mener hele poenget med streiken er at oljearbeiderne fratas muligheten til å ha forutsigbarhet for sin pensjonsalder.

- De tar ifra de svake som ikke orker å jobbe lenger når de har fylt 62 år, og sørger de for å straffe dem. Det handler om prinsippet, hadde det vært pengene, hadde de løst dette her, sier hun.

- Vi finner oss ikke i at arbeidsgiverne raner oss for pensjonen vår. Derfor streiker vi, sa forbundslederne Leif Sande i Industri Energi og Hilde-Marit Rysst i SAFE i en felles uttalelse søndag.

Les mer:
<b>Streik blant oljearbeiderne i Nordsjøen</b>
Mener streik på sokkelen sparer penger

<b>Norske oljelønninger høyest i verden</b>
<b>Oppdaget at de ansatte ikke jobber nok</b>
<b>Tjener 500.000 som assistent </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.