Salget av nye og brukte boliger i USA har stupt de siste månedene.

Tirsdag viste tall fra den nasjonale eiendomsmegler- foreningen NAR at omsetningen av brukte boliger falt med 27,2 prosent i juli. Nedgangen er den største som noensinne er målt og nivået er det laveste på 15 år.

Les mer: Største boligras noensinne

De rekordsvake tallene førte umiddelbart til kraftige utslag i aksjemarkedet tirsdag. I ettermiddag kommer det ferske boligtall som også kan bevege markedet. Amerikanske myndigheter slipper salgstallene for nye boliger i juli klokken 16.00. Det er ventet at salgstakten vil være lite endret sammenlignet med måneden før.

- Du må nesten ikke ha behov for lån for å kunne få lån

Kan overraske
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tror at også dagens tall kan komme til å overraske på nedsiden. Og selv om takten i salget av nyboliger skulle holde seg omtrent på juni-nivå, vil den være betydelig lavere enn mange av de foregående månedene det siste året (se grafikk til høyre i saken).

Juel mener utviklingen i boligsalget de siste månedene har vært preget av at ordningen med skattekreditt ved kjøp av bolig falt bort 1. mai i år.

- Man måtte ha ingått kontrakt for kjøp av bolig innen 30. april for å nyte godt av ordningen. Da var det mange som skyndte seg å kjøpe, slik at man så en oppblomstring i forkant av dette, mens det nå faller tilbake, sier Juel til DN.no.

Frykter et alvorlig problem
Nordea-økonomen mener det store spørsmålet nå er om dette er en effekt som bare varer i noen måneder før salgene igjen tar seg opp, eller om situasjonen er langt mer alvorlig.

- Jeg frykter det siste, sier Juel.

Han peker på at det fortsatt er ekstremt vanskelig for amerikanerne å skaffe seg boliglån.

- Du må nesten ikke ha behov for lån for å kunne få lån, sier Nordea-økonomen.

Bremsekloss
De statlige boliglånsinstitusjonene Freddie Mac og Fannie Mae er de viktigste långiverne i det amerikanske boligmarkedet. De to institusjonene sliter fortsatt tungt med ettervirkningene etter finanskrisen. Institusjonene havnet i problemer da boligmarkedet snudde kraftig nedover i 2007 og er nå satt under offentlig administrasjon.

 

Den kraftige nedgangen i boligmarkedet var den viktigste enkeltfaktoren bak den økonomiske krisen som startet i USA i 2008. Nå kan den svake utviklingen i omsetningen vise seg å bli bremseklossen som hindrer videre oppgang i amerikansk økonomi.

Dersom den svake utviklingen fortsetter, tror Juel at vekstraten i økonomien vil holde seg nær null i tiden som kommer.

- Boligmarkedet er viktig. Det påvirker også husholdningenes forbruk. Hele sentimentet i forbrukssektoren rammes av dette. Det er svært ofte slik at boligmarkedet har vært den ledende indikatoren i konjunkturoppgangen i USA, sier Juel.

- Dette betyr at vi kommer til å oppleve en trøblete høst med svake veksttall og det vil komme diskusjoner om resesjon og deflasjon. Det er ikke så greit nå, sier Nordea-økonomen.

Hemmer forbruket
Obama-administrasjonen sliter fortsatt med at aktiviteten i økonomien er for svakt til å få til en nødvendig nedgang i den skyhøye arbeidsledigheten. Boligmarkedet spiller også en rolle i denne sammenhengen. Økonomer har pekt på at problemene i boligmarkedet fører til at den vanligvis så mobile arbeidsstyrken i USA mister mye av fleksibiliteten.

- Når folk sitter med negativ egenkapital på boligen sin kan de ikke selge og eventuelt flytte til en annen del av landet. Hvor mye dette teller er ikke godt å si, men noe effekt har det nok, sier Juel.

Skyhøy arbeidsledighet og negative boligformuer har lagt en demper på forbruksveksten i USA. Uten forbruk kommer kan imidlertid ikke aktivitetn i økonomien ta seg spesielt mye opp. Frobruket står for rundt 70 prosent av den totalte verdiskapningen i USA.

Les også: De skulle redde økonomien

Hvis Juel skulle gi ett råd til president Barack Obama, ville det derfor vært å rydde opp i boligfinansieringssysmet i USA.

- Nøkkelen ligger der. Kredittilgangen er for dårlig og man er for streng i kredittvurderingen, noe som gjør at selv normale kunder har problemer med å få lån, sier Juel.

Få de viktige nøkkeltallene først på DN.no!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.